Hadžić:

Osiguravamo zdravu konkurenciju i fer nadmetanje u međunarodnom i međuentitetskom autobuskom saobraćaju

Nakon niza godina, određeni postupci su konačno administrativno odblokirati čime je osigurana njihova pravilna funkcija u korist svih građana Bosne i Hercegovine“, kazao je tim povodom ministar ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić

Slika

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izradilo je novi Pravilnik o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje autobuskih linija čija primjena počinje u narednom mjesecu objavom u Službenom glasniku BiH, a kojim su otklonjenje manjkavosti prethodnih pravilnika i osigurana zdrava i fer konkurencija u autobuskom saobraćaju.

„Uvjeren sam da će na ovaj način biti uveliko olakšan međunarodni i međuentitetski linijski prevoz. Siguran sam da će i putnici i prevoznici biti zadovoljniji. Nakon niza godina, određeni postupci su konačno administrativno odblokirati čime je osigurana njihova pravilna funkcija u korist svih građana Bosne i Hercegovine“, kazao je tim povodom ministar ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Dosadašnji pravilnici i „bliži kriteriji“ o načinu i postupku usklađivanja i registrovanja redova vožnje međunarodnih autobuskih linija u sebi su sadržavali bitna ograničenja, manjkavosti i nejasnoće što je rezultiralo nemogućnošću ostvarivanja prava prevoznika i putnika u međuntitetskom i međunarodnom autobuskom saobraćaju.

„U vrijeme donošenja pomenuti pravilnici bili su rješenje za prevladavanje stanja nepostojanja sistema kao garanta za uspješno upravljanje, razvoj saobraćaja  i saobraćajne politike u BiH. Jasno je da se zahtjevi i potrebe na tržištu mijenjaju i upravo zato smo krenuli u proces izmjene i usklađivanja zakonske regulative sa onom unutar EU, uz potpuno novi koncept organizacije i pristupa problemima koji tretiraju pitanja međunarodnog linijskog prijevoza putnika. Cilj nam je osigurati zdravu konkurenciju i fer nadmetanje“, istakao je ministar Hadžić.

Novim Pravilnikom o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje definisano je da usklađivanje redova vožnji provodi Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH), kao prvostepeni organ u postupku, čime se obezbjeđuje dvostepenost postupka od strane različitih organa. Pri tome su precizno određena pravila kod prigovaranja, pri čemu svi prevoznici imaju pravo da izraze svoje neslaganje sa redom vožnje koji je kandidovan, a sam postupak je transparentan i javan jer se svaki kandidovani zahtjev objavljuje putem web stranice VTK BiH. Rok za donošenje odluke o usklađenosti je 30 dana. Ukoliko se radi o međuentitetskom redu vožnje, procedura odobravanja podrazumijeva i angažovanje entitetskih organa nadležnih za usklađivanje. Zahtjevi se mogu podnijeti tokom cijele godine  u zavisnosti od opredjeljenja prevoznika.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.