Damir Mašić

Osigurati uslove i pružiti jednake šanse svakom djetetu za potpun razvoj njegovih mogućnosti

Na svečanoj akademiji, upriličenoj ovim povodom, ministar Mašić naglasio je kako u našem društvu i zemlji osobe sa ovim poremećajem deklarativno imaju pravo na sve, a u praksi su uglavnom prepušteni sami sebi i nalaze se na marginama društva

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pridružio se danas, 02.04.2014. godine, obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji je u Sarajevu organiziralo Udruženje za podršku djeci i roditeljima „Budućnost“.

Na svečanoj akademiji, upriličenoj ovim povodom, ministar Mašić naglasio je  kako u našem društvu i zemlji osobe sa ovim poremećajem deklarativno imaju  pravo na sve, a u praksi su uglavnom prepušteni sami sebi i nalaze se na marginama društva.

„Iako nema preciznih podataka, pretpostavka je da u BiH ima nekoliko hiljada osoba oboljelih. Statistike evropskih udruženja govore da svako 110. dijete oboli od autizma, odnosno od hiljadu djece šest ima pokazatelje ove bolesti. Stoga je neophodno osigurati uslove i pružiti jednake šanse svakom djetetu za potpun razvoj njegovih mogućnosti, sposobnosti, vještina i ukupnih potencijala“, kazao je ministar Mašić.

Istakao je da u reformi obrazovanja ključni element predstavlja inkluzivno obrazovanje koje treba obezbijediti svoj djeci priliku da se obrazuju u redovnim školama, bez obzira na njihove fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne i druge karakteristike. Učitelji i nastavnici bi trebali biti osposobljeni kako bi ovu ideju mogli sprovesti u djelo. Stoga rana identifikacija i intervencija, na program usmjerena procjena, procjena učenikovog progresa i uspješnosti programa, te stabilno partnerstvo sa roditeljima predstavljaju preduslov za uspjeh sve djece u redovnoj obrazovnoj sredini.

Ministar Mašić također je naglasio da inkluzija nije pitanje „dobre volje“ škola ili pojedinaca, pitanje „suosjećanja“ i „dodatnih napora“, ona je pitanje prava i obaveze cijelog društva da osigura njegovo ostvarivanje.

„Inkluzija se temelji na uvjerenju da svako dijete ima potencijal i može učiti i razvijati se, da je svako dijete jedinstvena osoba koja svoje iskustvo, svoja interesovanja, potrebe i mogućnosti donosi u proces obrazovanja čiji je zadatak da stvori okruženja u kojem se svako dijete osjeća sigurno, prihvaćeno i uvaženo, i u kojem se strategije, postupci i metode kreiraju tako da osiguraju maksimalan razvoj svakog djeteta“, kazao je ministar Mašić.

Čvrsto opredjeljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je kontinuiran rad na unapređenju stanja u oblasti obrazovanja, pa tako i inkluzivnom, te stvaranje boljih uslova za provođenje zakonskih obaveza koje se odnose na oblast odgoja i obrazovanja djece sa posebnim potrebama.

Inače, Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine od 2007. kada je Opšta skupština UN-a, na prijedlog države Katar, prihvatila Rezoluciju o obilježavanju 2. aprila kao Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime se želi skrenuti pažnja na sve veće probleme ovog poremećaja koji u većini slučajeva traju do kraja života.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.