Gračanica

Osam porodica u MZ Lukavica dobile nove domove

U srijedu, 18.05.2016. godine, u MZ Lukavica, upriličena je svečana primopredaja osam stambenih jedinica za osam porodica čiji su domovi uništeni u prirodnim nesrećama u 2014. godini.
Izgradnja ovih kuća dio je projekta trajnog stambenog zbrinjavanja porodica pogođenih poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini, koji sprovodi UNDP zahvaljujući sredstvima USAID-a i u saradnji sa Federalnim fondom za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i lokalne vlasti.

Posjeti su prisustvovali Općinski načelnik Nusret Helić, Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, Siniša Ubiparipović, Šef regionalne kancelarije UNDP, Predsjednik vijeća MZ Lukavica, vijećnici i Predsjedavajući Općinskog vijeća, šefovi i uposlenici Općine Gračanice kao i predstavnici UG „Vodovod“ Lukavica i Elektrodisribucija-Poslovnica Gračanica te ostali koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Na području općine Gračanica, usljed prirodnih nepogoda iz 2014., koje su zadesile cijelu Bosnu i Hercegovinu, pričinjena je velika materijalna šteta. Ukupne štete za period od 05.05. do 01.09.2014. godine su iznosile oko 80.000.000 KM.

Lukavica je mjesna zajednica koja je pretrpjela ogromne štete na infrastrukturi i građevinskim objektima. Porušen je veliki broj kuća, te je zbog aktiviranja više klizišta u dijelu Prnjavora na više lokacija odsječeno oko 1.000 stanovnika.

Općina Gračanica je učinila velike napore na saniranju posljedica poplava, izgradila puteve, mostove, obezbijedila 12 placeva za izgradnju stambenih objekata, izgrađeno je 12 kuća, od čega četiri uz dodijeljena sredstva, a osam po sistemu ključ u ruke. Također, izgradila je prilazni put i prateće priključke na infrastrukturu a snosila je i troškove izgradnje temelja u iznosu 40.000 KM. Novi stambeni objekti izgrađeni su u skladu sa standardima energetske efikasnosti, a zahvaljujući solarnim panelima, vlasnici će ostvariti značajne uštede u budućnosti.

Općinski načelnik Nusret Helić, istakao je zadovoljstvo zbog završetka ovog projekta izgradnje osam stambenih objekata za domaćinstva. Lukavica, kao mjesna zajednica je stradala možda i najviše na području općine, puno toga je sanirano te će se nastaviti sa rješavanjem tih problema. „Vratili smo ovim porodicama osmijeh na lice i vjeru u vlast. Sve se može, kad se hoće“, rekao je načelnik. Također je istakao da je na području općine skoro i riješeno pitanje porušenih kuća te da u budžetu ima sredstava za rješavanje ostalih stradalih objekata. Na kraju obraćanja, uputio je želju da se nikada ne ponovi ovakva nesreća.

Siniša Ubiparipović, šef Ureda UNDP-a u Doboju se zahvalio na saradnji Općinskom načelniku, Federalnom fondu i uputio pozdrave od rezidentne koordinatorice UN-a i predstavnice UNDP-a u BiH, gospođe Sinanoglu. UNDP kao implementator je u saradnji sa Fondom za pomoć nastradalim, Fondacijom Hastor i USAID-om, uspješno realizovao projekat. Vrijednost investicije na ovoj lokaciji je oko 320.000 KM i da smatra da je za zajednicu i za donatore to mali iznos, s obzirom na rezultat koji smo postigli.

Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, istakao je da smo pokazali da zajedničkom sinergijom Općine Gračanica, UNDP-a i Federalnog fonda možemo puno toga uraditi. Posebno je stakao da projekat, bez obzira na volju svih nas, ne bi bio realizovan bez snage, autoriteta i želje Općšinskog načelnika Helića te da je učinio stvari za koje ponekad ni Vlada FBiH nije imala razumijevanja i da se danas svi ostali naslanjaju na njegov projekat.

Skupu se obratio i Almedin Devedžić, Predsjednik Vijeća mjesne zajednice Lukavica, između ostalog, zahvalio se JU Osnovna škola „Lukavica“, službama Općine Gračanica koje su u najkraćem mogućem roku uspjele da izvrše pretvorbu zemljišta i obezbjedile potrebnu dokumnetaciju, te i svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje.

Nakon obraćanja govornika, Općinski načelnik je korisnicima, svečano uručio ključeve izgrađenih stambenih objekata korisnicima kao i Odluke o dodjeli 1.000 KM, svakom domaćinstvu za sretno useljenje.

Ključevi su uručeni korisnicima: Devedžić Ibrahimu, Hasić Liji, Ćurić Almiri, Subašić Huseinu, Devedžić Asimu, Hasanamidžić Ibrahimu te Brkičević Bećiru i Mulalić Feridi, koji suizrazili veliku zahvalnost i sreću što su dobili svoje domove.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.