Odluka Vlade FBiH

Osam institucija kulture dobilo 1,8 miliona KM

Ovim ministarstvima naloženo je da usvojenu raspodjelu sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za BiH, ugrade u Programe utroška sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu

Slika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o raspodjeli sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koju su sačinili Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Ovim ministarstvima naloženo je da usvojenu raspodjelu sredstava institucijama nauke i kulture od značaja za BiH, ugrade u Programe utroška sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Tako je institucijama za koje je Vlada FBiH izrazila spremnost za privremeno preuzimanje, sufinasiranje i upravljanje na “Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH” odobreno ukupno oko 1,8 miliona KM.

Iz sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta predviđeno je 600.000 KM i to je raspoređeno:

Umjetnička galerija BiH 210.000 KM, Historijski muzej BiH 240.000 KM i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 150.000 KM.

U okviru budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u iznosu od 800.000 KM predviđeno je: 200.000 KM za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH, a za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH 600.000 konvertibilnih maraka.

Također iz ovog ministarstva u okviru “Transfera za institucije nauke i podsticaj naučno-istraživačkog rada od značaja za Federaciju BiH” predviđeno je 465.000 KM i to za Akademiju nauka i umjetnosti BiH 100.000 KM, Zemaljski muzej BiH 300.000 KM i Kinoteku BiH 65.000 KM.

Inače, 25. februara ove godine održan je sastanak ministara sa predstavnicima osam institucija (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH i Akademija nauka i umjetnosti BiH) na kojem su donijeli zaključak da se uz pomoć Vlade FBiH barem na kratko riješi finansijski opstanak ovih institucija.

Na osnovu dostavljenih podataka instiucija o radu, broju uposlenih, ministarstva su predložila raspodjelu sredstava obezbijeđenih u Budžetu Federacije BiH za 2014. godinu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.