Intervju za Veteran.ba

Oružane snage BiH su najorganizovaniji dio bh. društva

Osam godina nakon formiranja, Oružane snage BiH prepoznatljive su kao jedna od najfunkcionalnijih jedinstvenih državnih struktura, u kojoj svi reformski procesi teku efikasno, bez ikakvih ozbiljnijih problema. O putu koji je zajednička bosanskohercegovačka vojska prošla od 1. decembra 2005. godine do danas, te njenim prioritetnim ciljevima za budućnost, u intervjuu za Veteran.ba povodom Dana Oružanih snaga BiH govori državni ministar odbrane Zekerijah Osmić

Slika

VETERAN: Kako ocjenjujete dostignuti stepen ustroja Oružanih snaga BiH kao zajedničke oružane sile – u kojoj mjeri su one danas u punom smislu te riječi bosanskohercegovačke?

OSMIĆ: Odbrambene strukture predstavljaju jedan od najboljih aspekata funkcioniranja državnih tijela u BiH. Iako su relativno mlada institucija, Oružane snage BiH su najorganizovaniji dio društva koji funkcionira na državnom nivou, a iz moje perspektive kao ministra odbrane, mogu reći da su Oružane snage BiH pozitivan primjer logike da se interesi naroda u BiH najbolje ostvaruju efikasnim institucijama na nivou države.

Zahvaljujući zakonskim rješenjima u oblasti odbrane, Oružane snage BiH su svakako najodgovorniji i najdisciplinovaniji dio našeg društva. Želim reći i da Oružane snage BiH nisu zaokupljene prošlošću, a kada su u pitanju međunacionalni odnosi, iz svog iskustva mogu reći da je međunacionalna saradnja na visokom nivou i primjer za druge. Mi smo jako osjetljivi na međunacionalne odnose, jer je to prije svega državni interes.

VETERAN: Koji rod Oružanih snaga bi se prema ustrojenosti i obučenosti njegovih pripadnika mogao okarekterisati perjanicom bh. vojske, a gdje je možda preostalo određenih uskih grla?

OSMIĆ: Oružane snage su relativno mlada institucija, nastala implementacijom reformskih zakona u oblasti obrane iz 2003. godine, a posebno Zakona o odbrani i Zakona o službi u OS BiH iz 2005. godine. Ja sam jako ponosan na Oružane snage BiH, jer je ostvaren napredak u gotovo svim oblastima djelovanja. Od svog osnivanja do danas, OSBiH su se razvile u respektabilnu vojnu silu, prepoznatljivu u regionu i svijetu. U proteklom razdoblju OSBiH su ostvarile nepredak gotovo u svim oblastima funkcioniranja. Posebno bih istakao naše angažovanje u operacijama podrške miru u misiji ISAF u Afganistanu i UN misiji u Kongu, pružanje pomoći civilnim strukturama u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, te uspješan nastavak operacija humanitarnog deminiranja teritorije BiH i realiziranje plana protivminskih akcija,

VETERAN: Koliko Oružanim snagama BiH koriste iskustva stečena u međunarodnim mirovnim misijama i kakvi su utisci saveznika u tim misijama o obučenosti, ustrojenosti i efikasnosti naših vojnika?

OSMIĆ: Bosna i Hercegovina je kao odgovorna članica međunarodne zajednice, iskazala opredjeljenje za angažiranjem pripadnika Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru. Od Demokratske Republike Kongo, preko Eritreje, Etiopije i Iraka, do Afganistana, Oružane snage BiH su pridobile povjerenje saveznika i daju doprinos globalnim naporima za uspostavu i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.

Naša Pješadijska jedinica u Afganistanu djeluje od 2010. godine (45 pripadnika u svakoj rotaciji koja traje šest mjeseci) i u potpunosti je dostigla potrebne standarde za izvršenje misije, a obuka je u potpunosti provedena u skladu sa standardima oružanih snaga zemalja članica NATO-a. Biraju se najbolji, na osnovu određenih kriterija kao što su borbeno iskustvo, vojne vještine i fizička izdržljivost.

Trenutno se na osiguranje baze Price (Prajs) u provinciji Helmand nalazi sedma rotaciju Pješadijske jedinice OSBiH. Pored Pješadijske jedinice, u Afganistanu imamo i grupu od osam oficira OSBiH u sastavu kontingenta Oružanih snaga SR Njemačke.

Nedavno se iz Afganistana vratila Jedinica vojne policije od 26 pripadnika koji su zajednički djelovali sa Nacionalnom gardom Merilenda i koji su za rezultate rada dobili visoke ocjene od strane nadležne komande.

Oružane snage BiH su spremne nastaviti učešće u misiji koja će naslijediti misiju ISAF nakon 2014. godine, u okviru zadataka koje trenutno izvršavaju, ukoliko NATO iskaže potrebu za zadržavanjem takvih kapaciteta u novoj misiji.

Moram istaći i da Oružane snage BiH svojim učešćem u međunarodnim misijama doprinose miru i stabilnosti u svijetu i grade pozitivan imidž Bosne i Hercegovine na vanjskopolitičkom planu i spremne su i odlučne da u tom pravcu globalno djeluju i pomognu.

VETERAN: U kojoj mjeri su Oružane snage BiH dostigle NATO standarde i koliko su one, odnosno država BiH u cjelini, blizu ili daleko od ulaska u NATO – od čega to, prije svega, zavisi?

OSMIĆ: Nivo osposobljenosti Oružanih snaga BiH svakim danom je sve bolji. Dostignuti nivo interoperabilnosti sa NATO snagama otvara nove mogućnosti saradnje sa našim partnerima, kako članicama Partnerstva za mir, tako i NATO članicama.

Na putu ka NATO-u, Oružane snage BiH provode obuku i edukaciju u skladu sa godišnjim planovima obuke. Posebno ističem obuku deklarisanih jedinica pješadije, vojne policije i jedinice za uništenje neeksplodiranih ubojnih sredstava, što su naši partnerski ciljevi i težnja za postizanje pune kompatibilnosti s vojskama NATO saveza.

Mi se nadamo se da će Bosna i Hercegovina vrlo brzo započeti prvi Godišnji nacionalni plan, što zavisi od knjiženja 63 perspektivne lokacije na državu BiH, a onda nam je otvoren put da punim kapacitetom krenemo ka punopravnom članstvu u NATO-u i implementaciji obaveza koje će biti preuzete kroz Akcijski plan za članstvo u NATO-u. Iskreno se nadam da ćemo ovaj put što prije preći, za korist i dobrobit svih naših građana, zemlje u cjelini i, naravno, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Opredjeljenje za europske i euroatlantske integrativne procese postavlja pred BiH brojne obaveze na dostizanju potrebnih standarda koji će BiH učiniti prihvatljivim partnerom za NATO, a i za EU. Naš prvenstveni cilj je, dakle, dostizanje NATO standarda, kako bi na taj način bili prepoznati kao kredibilan partner NATO-a. S druge strane, u istupima visokih dužnosnika NATO-a iskazana je spremnost Alijanse za prijem BiH u punopravno članstvo.

Za pristupanje NATO-u svaka zemlja mora ispunjavati jasno utvrđene uslove i dostići potrebne standarde u svim sferama društvenog djelovanja. To znači da brzina pristupanja u NATO uglavnom ovisi o našoj spremnosti i sposobnosti da ispunimo zahtijevane uslove. Bitno je imati u vidu da u NATO, kao vojno-politički savez, ulazi BiH kao država u cijelosti, a ne samo oružane snage.

VETERAN: Kakva je saradnja Oružanih snaga BiH sa vojskama iz okruženja, prije svih Hrvatske i Srbije? Kakva su iskustva iz mirovnih operacija u kojima ste zajednički sudjelovali i kako stoje stvari sa saradnjom u smislu razmjene oficira radi stručnog usavršavanja?

OSMIĆ: Regionalna saradnja oružanih snaga susjednih zemalja, kao i zemalja regije, zauzima važno mjesto u bilateralnoj saradnji BiH. Sa oružanim snagama Hrvatske i Srbije imamo uspješnu i konkretnu saradnju, koja može biti primjer u regionu. Ona se kontinuirano razvija od samog početka formiranja OSBiH i predstavlja važan faktor izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti u regiji, kao i na cijelom području jugoistočne Evrope. Prirodno je da saradnja sa oružanim snagama Hrvatske i Srbije bude na visokom nivou, a postoje realne osnove za njeno znatno unaprijeđenje. Težišne oblasti saradnje su školovanje i obuka, vojnomedicinska, vojnoekonomska i kulturno-sportska saradnja i mi tu koristimo kapacitete sva tri ministarstva odbrane.

Ta saradnja se ogleda kroz nekoliko regionalnih inicijativa, kao što su: Američko-jadranska povelja (A5), gdje su Hrvatska i BiH članice, a Srbija posmatrač, zatim kroz SEDM (Saradnja ministara odbrane zemalja Jugoistočne Europe), gdje su sve 3 države članice; te SEEC (Forum za odbrambenu saradnju Zapadnog Balkana) i druge.

Pripadnici OSBIH su zajedno sa pripadnicima OS Hrvatske učestvovali u školi za obuku odbrambenih snaga Afganistana 2012.godine. Sva tri ministarstva odbrane i vojske surađuju u okviru regionalih i međunarodnih centara, kao što su RACVIAC (Centar za sigurnosnu saradnju) u Zagrebu, PSOTC (Centar za obuku za operacije podrške miru) u Sarajevu-Butmir, Centar za usavršavanje kadrova atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu, PARC (Regionalni centar za komunikacije) u Skoplju i drugi centri, kroz razmjenu osoblja i instruktora. Također, u Hrvatskoj se trenutno obučava pet, a u Srbiji četiri pripadnika OSBiH.

Dalji razvoj i unaprijeđenje svih oblika regionalne i međunarodne saradnje će biti jedan od naših prioriteta i u budućnosti.

VETERAN: Praksa većine svjetskih armije je da prilikom obilježavanja značajnih datuma (poput 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH) posebnu pažnju posvete svojim ratnim veteranima – s obzirom na specifičnosti državnog ustroja BiH i njenu ratnu prošlost, koliko je realno očekivati da se u doglednoj budućnosti povodom Dana OSBiH održi zajednička vojna parada na kojoj bi počasno mjesto imali veterani iz svih vojnih komponenti od kojih je nastala današnja bh. vojska?

OSMIĆ: Oružane snage BiH su po personalnim resursima najbrojnija institucija na nivou države BiH i jedinstvena su vojna sila svih naših naroda i narodnosti koji žive u BiH. Iako smo mlada institucija, sa ponosom mogu da kažem da mi u OSBiH nememo negativnih pojava na nacionalnoj osnovi i da su međuljudski odnosi na izuzetno viskom nivou. Kodeks i etika profesionalnog vojnog ponašanja su temelj na kojem zasnivamo naše djelovanje prilikom izvršavanja naših zadataka i obaveza, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Što se tiče veterana, kada smo mi, u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, mogli formirati jedinstvene oružane snage od ljudi koji su takoreći do juče ratovali jedni protiv drugih, nema razloga da se takva zajednička organizacija ne napravi i na nivou države. Mi ćemo to svakako podržati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.