Osmić

Oružane snage BiH pokazale da su nezamjenjiv faktor unutarnje stabilnosti

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić iskazao je tim povodom zahvalnost pripadnicima OSBiH koji su ličnim primjerom doprinijeli uspjehu misije u sklopu civilno-vojne saradnje.

Slika

Na prigodnom skupu (brifingu), održanom danas u Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Sarajevu, prezentirana je Analiza angažmana OSBiH u pružanju pomoći civilnim vlastima za vrijeme i nakon prirodne nesreće, odnosno majskih poplava koje su pogodile BiH.

Ocijenjeno je da su pripadnici OSBiH u okviru pružanja pomoći ugroženom stanovništvu demonstrirali visoki stepen odgovornosti i spremnosti, kao i lične hrabrosti i posvećenosti prilikom izvršavanja brojnih i složenih zadataka u odgovoru na kriznu situaciju.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić iskazao je tim povodom zahvalnost pripadnicima OSBiH koji su ličnim primjerom doprinijeli uspjehu misije u sklopu civilno-vojne saradnje.

– Za naš angažman – za upotrebu kapaciteta Zračnih snaga, inžinjerijskih jedinica, logističke podrške i drugih kapaciteta u proteklom periodu sam i lično dobio mnoge pohvale, počevši od lokalne zajednice, kantonalnih, entitetskih i državnih struktura, predstavnika međunarodne zajednice i samih građana – kazao je ministar Osmić u izjavi za medije, datoj nakon završetka brifinga.

Naglasio je da je intervencija OSBiH u kriznoj situaciji pokazala da se uprkos ograničenim materijalnim resursima i nedostatku moderne opreme može efikasno i koordinirano djelovati.

– Važna je činjenica da su OSBiH još jednom pokazale da su nezamjenjiv faktor unutarnje stabilnosti u BiH i da su odlučne da pruže maksimalan doprinos i pomoć lokalnoj zajednici i državi u cjelini u svim kriznim situacijama – potcrtao je Osmić.

Kazao je da su se međunarodna zajednica, a posebno NATO i njegove države-članice još jednom mogle uvjeriti u profesionalnost, odgovornost i kvalitet OSBiH, koje su nezamjenjiv faktor u  afirmaciji BiH, uz uvjerenje da će to ubrzati proces približavanja BiH članstvu u NATO-u.

– Obučenost, znanje, zalaganje, trud, rad, hrabrost i disciplina koji karakteriziraju pripadnike naših OS, vjetar su u leđa našoj državi na međunarodnom planu i snažan argument u daljnjim aktivnostima za pristupanje BiH NATO-u – naglasio je ministar Osmić, navodeći da je to put koji našu zemlju čini respektabilnim partnerom u međunarodnim okvirima.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč podsjetio je da su pripadnici OSBiH pružili pomoć ugroženom stanovništvu na području 39 općina diljem BiH, nesebično se angažirajući u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, kao i u sanaciji posljedica prirodne nesreće.

– U ovoj operaciji imali smo mogućnost da na najteži način testiramo naše operativne planove, sposobnosti, kapacitete i raspoložive resurse – kazao je general Jeleč, podsjećajući da su OSBiH nastojale u skladu s vlastitim mogućnostima i kapacitetima odgovoriti na svaki zahtjev civilnih struktura.

Po njegovim riječima, analiza angažmana OSBiH u skladu s Godišnjim planom rada bila je prilika za sveobuhvatno elaboriranje postupaka na svim nivoima komandovanja, kontrole i nadzora, uključujući i stečena iskustva i izazove na tom planu, te za iniciranje konstruktivne diskusije radi unapređenja sistema i jačanja operativnih sposobnosti OS, kao i njihovo efikasnije djelovanje.

– Zaključili smo i da imamo još dosta prostora za poboljšanje općeg nivoa naše osposobljenosti kao i podizanje kvaliteta zajedničke saradnje, obuke i djelovanja s agencijama civilne zaštite na svim razinama – precizirao je general Jeleč, uz uvjerenje da će nadležne institucije i organi vlasti prepoznati potrebe OSBiH i iznaći odgovarajuća rješenja da u granicama mogućnosti osiguraju sredstva za nabavku neophodne modernije opreme.

Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH iskazali su zahvalnost svim prijateljskim i partnerskim zemljama, od kojih su mnoge članice NATO-a i Evropske unije, kao i EUFOR-u za pruženu pomoć i podršku u teškim trenucima za BiH i njene građane.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s  pismom State Departmenta u kojem su BiH upućene pohvale za angažman u sklopu mirovnih misija, ministar Osmić je podsjetio da se radi o ocjeni koja je permanentno prisutna u međunarodnim krugovima i koja BiH čini kredibilnim kandidatom za članstvo u NATO-u

Dodao je da BiH, odnosno njene OS u potpunosti odgovaraju na sve izazove koji su postavljeni kada se radi o sudjelovanju u međunarodnim mirovnim misijama 

Na isto pitanje general Jeleč je odgovorio da pohvale za bh. sudjelovanje u mirovnim misijama datiraju još od 2005. godine i da "stižu" u kontinuitetu, te da su bh. vojnici odlikovani najvišim priznanjima u operacijama potpore miru kao što su misije u Iraku i Afganistanu.

Ocijenio je, istovremeno, da najnovija pohvala iz SAD-a ne iznenađuje, s obzirom na to da se radi o zemlji koja podupire angažman OSBiH i odbrambenu reformu u BiH, te jačanje bh. sposobnosti za sudjelovanje u mirovnim misijama. 

Skupu pod nazivom "Analiza zapažanja, lekcija ili najboljih praksi prilikom angažiranja OSBiH u operacijama pružanja pomoći civilnim vlastima za vrijeme prirodne nesreće – poplava u BiH", osim najviših dužnosnika Ministarstva odbrane i OSBiH, prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, kao i dužnosnici NATO-štaba u BiH i EUFOR-a, te drugi gosti i zvanice.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.