Zukan Helez

Oružane snage BiH imaju spremne i obučene pripadnike

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je prisustvovao zajedničkoj vojnoj vježbi pripadnika 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, koja je održana u Bihaću u kasarni „Adil Bešić“.

U vježbi su, pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH i Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, učestvovali i pripadnici EOD tima (Tim za uništavanje mina i neekspolodiranih ubojitih sredstava) i helikopterske snage OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Vježbi je prethodila zajednička obuka, s ciljem osposobljavanja pripadnika OS BiH za učešće u operacijama podrške miru.

Kroz vježbu su demonstrirane sposobnosti izvođenja složenih operacija u urbanim područjima i u multinacionalnom okruženju, a sve u cilju zaštite civilnog stanovništva.

Pokazane su brojne sposobnosti, kao što su sposobnost izvođenja zračnog transporta, pružanja prve pomoći, raščišćavanja objekata, uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, i drugo.

Ono što sam danas vidio je još jedan u nizu dokaza spremnosti i obučenosti naših pripadnika da djeluju rame uz rame sa kolegama iz NATO zemalja, odnosno dokaz njihove osposobljenosti rada po NATO standardima, na što sam jako ponosan.

Posebno se zahvaljujem EUFOR-u na višegodišnjoj saradnji i podršci koju imamo sa njihove strane, kako u procesu obuke tako i u svim ostalim segmentima jačanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine. Svim učesnicima vježbe čestitao sam na uspješno realiziranom zadatku i uvjeren sam da OS BiH imaju obučen kadar, motivirane vojnike i starješine, i ono što je najbitnije da su garant sigurnosti naše države Bosne i Hercegovine“, naveo je Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.