Zekerijah Osmić

Oružane snage BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama

Primarni zadatak Oružanih snaga je spašavanje ljudskih života.

Slika

Nakon što je Predsjedništvo BiH ovlastilo ministra odbrane Zekerijaha Osmića da po potrebi i na zahtjeve odgovarajućih civilnih organa angažuje Oružane snage BiH u područjima zahvaćenim poplavama, 15. maja su, na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, bili angažovani resursi i kapaciteti Oružanih snaga BiH.

Primarni zadatak je bio spašavanje ljudskih života. 

Oružane snage trenutno djeluju u najugroženijim područjima sa helikopterima, ljudstvom, čamcima, kamionima, obezbjeđivanjem nasipa, i drugim resursima. Tokom današnjeg dana, do poslijepodnevnih sati, helikopterskim akcijama u Šekovićima je spašeno 12 ljudi, od toga šestero djece, u općini Doboj-Jug prevezeno šest pacijenata na hemodijalizu, u Maglaju je spašeno osam osoba i troje djece. Isti helikopter je pruzeo čamce sa spašenim osobama i prebacio ih na sigurno područje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

U poslijepodnevnim satima helikopterskim akcijama se spašava ugroženo stanovništvo na području Doboja (u Topčić polju, Maglaju, Mravićima, Usori), nakon čega isti helikopter treba da djeluje u području Šekovića.

U rejonu Maglaja djeluju helikopteri koji su uzletili sa heliodroma iz Banje Luke (dvije Gazele, i jedan UH-1), koji su manjeg kapaciteta koji su imali intervencije u području Maglaja i Doboja. 

Ostali resursi Oružanih snaga BiH djeluju u punom kapacitetu na pomoći ugroženom stanovništvu i djeluju u skladu sa propisanim procedurama. 

Osim toga, pripadnici OS BiH su angažovani na području opštine Doboj gdje pomažu u pravljenju nasipa od pijeska, a angažovan je tim Inžinjerijskog bataljona OS BiH, čamci i druga oprema. 

Pripadnici OS BiH su u toku današnjeg dana bili angažovani na evakuaciji stanovništva i spašavanju materijalnih dobara i u Zenici, Bijeljini, Maglaju, Žepču, Živinicama, Zvorniku, Sarajevu, Janji. U ovima akcijama je bilo angažovano više od 320 pripadnika Oružanih snaga BiH, pet helikoptera, 25 motornih vozila, 14 čamaca, jedan utovarivač, jedno sanitetsko vozilo itd. 

Iz Maglaja je do sada evakuisano 35 civila. U toku je evakuacije jedne porodice iz općine Doboj – Jug sa krova kuće i jednog broja osoba u Šekovićima. Akcije na spašavanju civilnog stanovništva se nastavljaju, uz iznimne napore pripadnika Oružanih snaga BiH, i u veoma teškim vremenskim uslovima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.