Organizovana grupa unutar Vlade FBiH pokušava oštetiti Federaciju za 7 miliona KM

„Postoje vrlo ozbiljne indicije da unutar Vlade FBiH djeluje organizovana grupa koja želi dovesti do toga da Vlada izgubi sudski spor koji se protiv nje vodi po tužbi firme Ferimpex Zavidovići, u visini od nešto više od 5 miliona KM bez kamata, da bi se isti novac kasnije podijelio među pripadnicima te grupe“, upozorio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, na današnjoj konferenciji za novinare.

„Želja mi je da na ovaj način upozorim javnost i pošaljem jasnu poruku o tome šta i kako radi trenutna vlast u FBiH, jer smo došli do informacija koje su vrlo zabrinjavajuće i ukazuju na potencijalno velike zloupotrebe koje se pripremaju unutar institucija vlasti u FBiH.

Naime, kako je poznato Vlada FBiH podnijela je krivičnu prijavu protiv mene i drugih NN osoba jer smo nastojali uvezati radni staž radnicima Krivaje, čime smo prema njihovom mišljenju oštetili budžet. Te nebuloze sam već dva puta demantovao i početkom sedmice podnio sam krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i lažnog prijavljivanja odgovornih osoba iz Vlade FBiH koje stoje iza svega toga. Već sam u javnim obraćanjima upozorio kako je to zapravo pokušaj da se sakrije nešto što se dogovara i pokušava provesti daleko od očiju javnosti, a sada smo došli do jasnih indicija i dokaza koje ćemo ovdje predstaviti, a koji upozoravaju da je cijeli slučaj paravan za novu višemilionsku pljačku.

Te indicije indirektno su potvrdili iz Vlade FBiH u svom saopštenju od 9.12.2016. godine. gdje su naveli kako je ‘Vlada FBiH 7. juna 2011. godine donijela odluku o raskidanju ugovora koji je Vlada FBiH sklopila 2008. i njegovog aneksa iz 2009. godine sa firmom Ferimpex o zajedničkom ulaganju i osnivanju firme Krivaja 1884’. Dalje se navodi da je ova firma uspješno radila i izmirivala plaće radnicima kao i obaveze po osnovu doprinosa, a da je ugovor raskinut neosnovano i da Vladi FBiH sada nedostaje adekvatna argumentacija za uspješnu odbranu.

Sve navedeno u ovom saopštenju je potpuna neistina. To nas upućuje na jasnu sumnju da grupa pojedinaca iz Vlade FBiH koji plasiraju ove neistine pokušava dovesti do nepovoljne nagodbe u sporu ili se spor svjesno vodi ka tome da se izgubi. Mi vam prilažemo i dva dokumenta koja dokazuju da Vlada Fadila Novalića ovim tvrdnjama obmanjuje javnost i svjesno šteti poziciji Vlade FBiH u pomenutom sudskom sporu. Poznato vam je da su u BiH neki visoki zvanični dužnosnici oslobađani u sudskim presudama jer je nestala originalna dokumentacija, a meni je u interesu da se originalna dokumentacija sačuva.

Nermin Niksic 221216 -2

Prvi dokument je od 26.4.2011. koji je Vladi FBiH poslao advokat firme Ferimpex d.o.o. Zavidovići u kojem se Vlada obavještava da ova firma neopozivo raskida ugovor o zajedničkom ulaganju iz 2008. godine i njegov aneks iz 2009. godine. Iz aktuelne Vlade Fadila Novalića tvrde da je naša vlada raskinula ugovor bez ikakvog obrazloženja i tako naštetila Federaciji. Ovaj dokument dokazuje da je u pitanju apsolutna neistina i da je Ferimpex ugovor raskinuo dva mjeseca ranije.

Drugi dokument koji iznosimo je rekapitulacija revizorskog izvještaja o poslovanju Krivaje 1884. na dan 15.10.2010. koji je uradila revizorska kuća Dervi iz Jajca. U izvještaju se jasno navodi kako obaveze firme na taj dan iznose 35 miliona KM, od čega se 24 miliona odnosi na obaveze prema raznim vrstama poreza i doprinosa. Dakle, firma za koju iz Vlade Fadila Novalića tvrde da je radila uspješno i bez dugovanja, ostala je samo radnicima dužna najmanje 24 miliona KM, a taj iznos se još više povećao jer je ista firma radila i stvarala obaveze još 6 mjeseci nakon obavljene revizije. Na osnovu ovih, ali i niza drugih informacija Vlada FBiH koju sam vodio je u oktobru 2011. zadužila Pravobranilaštvo FBiH da podnese protutužbu u visini ovih obaveza protiv firme Ferimpex d.o.o.

Vjerujemo da se danas pokušava svjesno naštetiti poziciji Vlade FBiH u ovom sudskom sporu. Posebno je znakovito da je u Budžetu FBiH za 2017. godinu na stavkama izvršenje sudskih presuda i plaćanje sudskih sporova planirano 7 miliona KM sredstava više nego u prošloj godini, što slučajno ili ne odgovara iznosu za koji je tužena FBiH u ovom sporu, zajedno sa iznosom kamate.

Na temelju svega iznesenog pozivam nadležna tužilaštva da se hitno uključe i ispitaju ove navode, jer postoje ozbiljne indicije kako se pokušava oštetiti budžet FBiH za više miliona KM, na način da se svjesno dovede do gubitka sudskog spora ili da se pod lažnim izgovorom o nemogućnosti pozitivnog ishoda, postigne vansudska nagodba na štetu FBiH.

Nakon što je koalicija SDA-SBB-HDZ i ove godine odbila provoditi set antikoruptivnih zakona, a novac za njegovu provedbu odbila planirati i u budžetu za 2017. godinu Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva, u SDP BiH više nemaju nikakve dileme kako je na sceni očit pokušaj vlasti da zaštiti tajkune i kriminalce iz redova vladajućih stranaka. Upozoravaju kako je ovo već treća godina da Vlada FBiH odbija provoditi Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, što je slučaj nezabilježen u BiH i cijeloj regiji.

Imamo vlast koja se bavi kriminalom, te štiti kriminal i kriminalce.

Ta vlast prijavljuje nas iz SDP-a tužilaštvima jer smo pokušavali pomoći radnicima, a istovremeno oni preko leđa tih istih ljudi pokušavaju ostvariti višemilionsku protivpravnu korist.

Kao odgovorna politička partija koristiti ćemo sve načine da se borimo protiv takve vlasti, ali smo očito došli do faze kada se ovome mora suprotstaviti pravna država i institucije sistema.

Nažalost, ova vlast opstruira provođenje zakona koji trebaju dovesti do brže i uspješnije borbe protiv korupcije i kriminala i sada jasno vidimo zašto se tako ponašaju“, obrazložio Nikšić.

dopis advokata raskid ugovora 1

dopis advokata raskid ugovora 2

rekapitulacija revizorskog nalaza krivaja 1884

Zakljucak krivaja 1884

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.