Organizacija prve bh. kraljevske opere predstavlja doprinos kulturnom identitetu naše zemlje

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” danas je održan izuzetno značajan sastanak posvećen organizaciji prve bosanskohercegovačke kraljevske opere “Tvrtko, kralj bosanski”, koja će biti adaptacija romana “Ljetopis o kralju Tvrtku”, autora Jasmina Imamovića.

Domaćini ovog sastanka bili su predsjednik “Preporoda” Sanjin Kodrić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda. Uz njih, prisustvovali su i značajni umjetnici i zvaničnici sa svih nivoa vlasti, te partneri iz bh. društvenog života, među kojima su bili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, autor romana Jasmin Imamović, Ivica Šarić, kao supervizor ovog važnog projekta, predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Hatidža Jahić, kompozitor opernog libreta Ammar Jažić i direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Leo Šarić, te izvršni direktor BH Telecoma Erdal Islamagić.

Inicijator projekta i nosilac izrade opernog libreta i kompozicije je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, dok je nosilac izvedbe opere Narodno pozorište u Sarajevu, u kojem će se prvi put u njegovoj stoljetnoj historiji izvesti domaća kraljevska opera.

Kao rezultat predanog rada i angažmana, “Preporod” je uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS izradio operu u autorskom dijelu. Autor opernog libreta je dramski autor i profesor na Filozofskom fakultetu Almir Bašović, a kompozitor je Ammar Jažić.

Sastanak je bio odlična prilika da se dogovore ključni koraci u daljnjem razvoju ovog ambicioznog projekta, a kako su ga učesnici današnjeg sastanka simbolično nazvali “projektom okupljanja”.

Tokom današnjeg susreta prisutni su istakli značaj ovog kulturnog poduhvata, sagledavajući ga kao trajno naslijeđe i državotvornu ostavštinu.

Prisutni su se jednoglasno složili da organizacija prve bh. kraljevske opere predstavlja doprinos kulturnom identitetu naše zemlje, te su istakli svoje uvjerenje da će ova opera postati simbol kulturnih vrijednosti ne samo Kantona Sarajevo, već i cijelog grada i države Bosne i Hercegovine.

Svi učesnici sastanka su iskazali punu podršku angažmanu u daljnjem razvoju i realizaciji ovog jedinstvenog projekta, kao i odlučnost ostvarivanja zajedničkog cilja – stvaranja veličanstvene bh. opere koja će osvajati srca publike širom svijeta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.