Damir Mašić za TV1

Optužuju SDP, a SDA je godinama Čovićev plan A

Bosna i Hercegovina ima šansu da dobije i člana Predsjedništva i članove Predsjedništva BiH, koji će prije svega zastupati interesa države i svih njenih naroda, ali i građana što mnogi vrlo često zaboravljaju, izjavio je u Dnevniku TV1 Damir Mašić politički direktor SDP-a BiH.

– Nema nikakve sumnje da, bez obzira što Denis Bećirović dolazi i što je kandidovan iz reda bošnjačkog naroda, da će zagovarati i zastupati interese svih naroda i građana u našoj zemlji. Mi smo u SDP-u uvjereni da će on biti naredni član Predsjendištva BIH, ali isto tako vjerujemo da i gospodin Komšić također može i ima šansu da sa Denisom bude u Predsjedništvu, samo za početak mora “artiljeriju” usmjeriti na drugu stranu, rekao je Mašić.

Dodao je da SDP političke protivnike ne vidi u građanskom ili lijevom spektru, nego u katastrofalnoj aktuelnoj vlasti.

Mašić je pojasnio da je A-SDA dala podršku Denisu Bećiroviću, te da se ne radi o koaliciji nego o sporazumu.

– Pa zar nije to vrijednost jednog kandidata, kada ga jedna politička partija, koja je u ovom trenutku suprotstavljena aktuelnoj vlasti, podrži. Nemojte biti iznenađeni narednih dana, imali smo podršku četiri gadonačelnika od kojih je jedan iz GS-a, zar to nisu lijepe stvari. Treba da se okupljamo, šest od osam načelnika će podržati Bećirovića, rekao je Mašić i dodao da će u narednim danima desetine nevladinih organizacija i pojedinaca stati iza Bećirovićeve kandidature.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na optužbe da je SDP dio Čovićevog plana B, Mašić odgovara:

– To je potpuna besmislica Jedina dva puta kada HDZ nije bio u vlasti je kada je SDP bio u vlasti. Nas za navodni Čovićev plan B optužuju oni koji su 25 godina sa Čovićem u koaliciji. U prošloj koaliciji formiranoj od SDA, doduše tada i DF-a, Čoviču su date sve H pozicije u Vladi FBIH, sva javna preduzeć. I sada SDA optužuje SDP da je plan B, a ta ista SDA je 25 godina plan A Dragana Čovića, kaže Mašić.