Predsjednik SDP BIH Nermin Nikšić za Raport

Optužbe za izdaju pokazuju svu nemoć i bijes onih koji svoju nesposobnost kriju širenjem straha i mržnje

Posljednji sastanak lidera vladajuće koalicije u Banjoj Luci izazvao je političku buru zbog onoga što je navodno dogovoreno ili nije dogovoreno.

U medijima su objavljeni dokumenti različitog sadržaja, pa je ostalo nejasno šta koji predstavlja i šta je na kraju dogovoreno ili nije.

Lider SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić za Raport kaže da se radi o temama koje tek treba dogovoriti i da su stajališta po nekim pitanjima i dalje različita.

“Uobičajena praksa je da domaćin sastanka pripremi prvu verziju zaključka, kao neku vrstu zapisnika na koju onda učesnici daju svoje primjedbe i sugestije. SNSD je sastavio prvu verziju, a mi smo dostavili svoje sugestije na to. U javnost su došle obje verzije pa se smatralo da se radi o dva različita dokumenta, a u suštini se radi o istom dokumentu u formi prijedloga i sugestija.

Ništa od toga nismo potpisali, niti planiramo potpisati, već nam to više koristi kao podsjetnik o tome šta smo načelno dogovorili i šta planiramo uraditi u narednom periodu”, kaže Nikšić.

Dogovorene teme, ali ne i način

On navodi da je na sastanku dogovoreno da se radi na izmjenama Izbornog zakona, funkcioniranju Elektroprijenosa BiH, raspodjeli akciza, ali da su mišljenja o načinu različita.

“Iz onoga što je objavljeno je jasno o čemu smo pričali. Smatram bitnim da smo se dogovorili oko nekih stvari vezano za izmjene Izbornog zakona BiH, posebno zaštite integriteta izbornog procesa, zatim funkcioniranja Elektroprijenosa, raspodjele sredstava akciza, oko apelacionog vijeća suda, izbora sudija Ustavnog suda, povećanja državnog budžeta. Naravno da su još uvijek različiti pogledi na to, naročito kad je u pitanju sjedište apelacionog vijeća ili izbor sudija Ustavnog suda, ali je jako važno da smo svi pokazali želju i opredijeljenost da napravimo što više kako bismo u martu dobili priliku da otvorimo pregovore o članstvu u EU”, ističe Nikšić.

Sam Nikšić je u petak objavio jedan dokument koji je nazvao sugestijama Trojke na prijedloge SNSD-a. Ističe da zapisnike nisu potpisali niti će ih potpisati.

“Nećemo potpisati zapisnike, ali kada sljedeći put sjednemo sumirat ćemo šta smo uradili od stvari o kojima smo razgovarali i za koje smo se dogovorili šta da radimo, kao i o tome da li smo primakli stavove oko pitanja oko kojih je evidentno da imamo različito mišljenje”, navodi šef SDP-a.

Iako je očito da dogovora oko ključnih pitanja nema, Trojka se našla na udaru opozicije, prije svega SDA i DF-a. Trojku se optužuje za izdaju i razgovori se već uzimaju kao završena stvar. Za Nikšića to pokazuje njihovu nemoć i bijes.

“To prozivanje i paušalne optužbe za izdaju pokazuju svu nemoć i bijes onih koji nas prozivaju jer nemaju nijedan konkretan argument, kao što osim isprazne priče nemaju bilo kakav pozitivan pomak u korist naših građana za sve prethodne godine njihove sterilne vladavine. Tačno je da su svoju nesposobnost prikrivali širenjem straha i mržnje prema drugima, dok su uredno koristili svaku priliku za lično bogaćenje. Ako je izdaja to što oni više nisu gospodari naših sudbina, što se više ne mogu ‘rastaljivati’ i uredno zarađivati na širenju mržnje i straha, ok neka bude.

Razgovorima smo za ovih osam mjeseci postigli više za građane nego za osam godina svađa i blokada. Ako je izdaja primicanje Bosne i Hercegovine otvaranju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, što je garant njenog opstanka kao normalne države, ok neka bude.

I posljednji sastanak je pokazao da imamo prostora za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa oko važnih pitanja. Pri tome, niti ćemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to tražiti da učine drugi. Naravno da bih volio da to ide brže, da bih neke stvari radio drugačije, ali ovdje ne odlučujem samo ja, niti samo SDP, niti samo Trojka. Ovdje moramo razgovarati, dogovarati i raditi kompromis i s onima koji potpuno drugačije gledaju na Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost.

Učinit ću sve što mogu da postanemo članica EU i NATO saveza. Svaki i najmanji iskorak na našem putu smatram pobjedom Bosne i Hercegovine i njenih građana. Nakon dugo vremena stvari u Bosni i Hercegovini se kreću naprijed. Svi koji misle da tu šansu treba ubiti neka ruše, optužuju, lažu. To je njihov izbor. Mi nećemo odustati od svog pristupa dok postoji i najmanja šansa da naši građani postanu punopravni članovi evropske porodice”, jasan je Nikšić.

Ipak, činjenica je da je dokumente neko pustio u javnost s određenim ciljem. S obzirom da je dogovor partnera očito bio da sve drže podalje od javnosti, pitanje je da li je sad povjerenje među njima narušeno?

“Nema razloga da narušimo međusobno povjerenje, niti da sada istražujemo ko je to pustio u medije. Nismo mi nešto krili od javnosti, upravo suprotno, željeli smo pregovore rasteretiti politikanstva i propagande, koje su postale redovna pratnja: prije, tokom i nakon koalicionih sastanaka. Potpuno razumijem i medije koji žele što više informacija. Nastojim da se držim dogovora i kad kažemo bez izjava, desi mi se da se i neki moji prijatelji iz medija naljute jer se držim dogovorenog.

Kako se Dodik već jednom povukao

Ali da pokušat ću plastično objasniti.

Prilikom jedne od posjeta Briselu prije par godina, kada Dragan Čović nije učestvovao, iako je bio u hotelu, nakon teških razgovora, postigli smo i potpisali sporazum koji tada nisu prihvatili prisutni čelnici opozicionih stranaka iz RS. Milorad Dodik je potpisao i lično sam, kao i ostali učesnici, smatrao da smo postigli značajan dogovor koji je predstavljao odličnu priliku za BiH. Po povratku u Sarajevo prva stvar koju su napravili neki od danas opozicionih lidera je proglašavanje pobjede, likovanje i provociranje kako su eto ponizili i natjerali Dodika da potpiše taj dokument.

Naravno da je navodna pobjeda i stvarna šansa koju smo imali, da smo proveli taj sporazum, propala jer je nakon tih izjava i prozivanja Dodik povukao potpis i odustao od sporazuma. Zašto ovo spominjem? To treba poslužiti kao primjer onima koji su eventualno u dobroj namjeri to uradili. A oni drugi koji žele da se ništa ne desi, da ostanemo zarobljeni u okovima podjela, svađa i straha svakako to zbog toga i rade. Moje opredjeljenje je da nikakav trenutni poen, populizam ili lajk nije vrijedan, ako na taj način možemo ugroziti ili ubiti šansu da realiziramo napredak na našem putu ka Evropskoj uniji”, zaključio je Nikšić u razgovoru za Raport.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.