Denis Bećirović

Opravdan zahtjev da se usvoji zakon o zabrani negiranja genocida

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović smatra da je sasvim opravdan prijedlog 12 udruženja žrtava, koji su uputili pismo na adrese više od 1.000 domaćih i stranih zvaničnika u kojem traže donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Radovanu Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Bećirović je kazao da je ranije predlagao u Parlamentu BiH, u Predstavničkom domu, da se obavi posebna rasprava putem koje bi došli do zaključka da se zaista prekine s odlikovanjima najokorjelijih ratnih zločinaca u BiH.

“Osim toga, predlagao sam i poseban zakon o zabrani negiranja genocida, kao i zakon o dopunama Krivičnog zakona BiH, kojim bi se na zakonski način spriječilo i kaznilo svako javno odobravanje, poricanje ili teško umanjivanje zločina genocida. Zadnji put sam prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koji tretira ovu problematiku predložio u maju 2017. godine”, podsjetio je Bećirović.

Napominje da je taj prijedlog uradio zajedno s desetimana različitih udruženja, koja su zajedno s njim učestvovala u izradi konačnog teksta. Taj prijedlog je dobio opću većinu, ali nije dobio entitetsku većinu iz manjeg bh. entiteta.

Bećirović podsjeća da je, između ostalog, u tom tekstu bilo predviđeno da se zabranjuje javno odobravanje, poricanje ili teško umanjenje zločina genocida. Dodaje da je tim zakonom bilo predviđeno da se zabranjuje distribuiranje materijala u cilju poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja zločina genocida.

“Posebnim dijelom smo predvidjeli da se zabrani negiranje presuda Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i presuda Suda BiH”, kazao je Bećirović.

On smatra da je, gotovo 25 godina nakon Dejtona, jako važno da se najviši zakonodavni organ u BiH na vrlo jasan i principijelan način očituje u vezi s pitanjem kao što je počinjeni genocid nad Bošnjacima, kao i prema svim drugim ratnim zločinima u BiH.

“Nažalost, živimo u zemlji u kojoj već 20 godina imamo, ja bih rekao, jednu koliziju između dva ideala – ideala mira i ideala pravde. Mir je uspostavljen krajem 1995. ali mi gotovo dvije i po decenije nemamo pravde. Mislim da je obaveza i međunarodne zajednice da pomogne da dođemo do minimuma pravde u BiH. Smatram da je pravda neophodan preduslov za budućnost BiH i održivo pomirenje u našoj zemlji”, naveo je Bećirović.

Smatra “da se nikada ne smijemo, ni umoriti ni obeshrabriti u potrazi za pravdom”.

“Zato želim reći da je prijedlog ovih udruženja sasvim opravdan i učinit ću sve što je u mojoj moći da u ovoj zemlji bude što više pravde i što više poštivanja međunarodnih normi i standarda. Već sada, osim pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću postoji čitav niz presuda koje je izrekao i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Sud BiH u kojim se jasno naznačava o kojim imenima i prezimenima je riječ, ali se indirektno ili direktno govori i o zločinačkim politikama koje su ti zločinci predvodili i koje su provodili u BiH”, istaknuo je Bećirović.

Najavio je da će, kao i do sada, obaviti niz konsultacija s predstavnicima raznih udruženja i zajedno s njima procijeniti kada i na koji način i u samom Domu naroda PSBiH, a i u Predstavničkom domu, pokrenuti određene stvari.

“Očekujem da i međunarodna zajednica ima jedan drugačiji odnos prema presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Osim Parlamenta BiH imamo i instituciju visokog predstavnika u BiH, koji također ne mora i ne bi smio, prema tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma, da bude u dubokom zimskom snu. I on bi trebao da radi svoj dio posla, onda kada vidimo da imamo na sceni destruktivne snage koje spriječavaju provedbu i Dejtonskog sporazuma i međunarodnih konvencija koje su sastavni dio našeg ustavnog poretka”, zaključio je Bećirović.

Podsjećanja radi, predstavnici 12 udruženja žrtava su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina. Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Kako su saopćili, pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.