Opozicija podržana SBB-om smijenila ministre u Vladi TK

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, opozicija predvođena SDP-om BiH, podržana SBB-om, po inicijativi Naše stranke smijenila je dva ministra iz vladajuće većine, Sulejmana Brkića i Admira Hrustanovića.

Sada već bivši ministar unutrašnjih poslova, Sulejman Brkić, smijenjen je zbog sumnje u počinjenje čitavog niza koruptivnih radnji. Iz navedenih razloga, Općinski sud u Tuzli je potvrdio optužnicu protiv ovog ministra iz stranke Envera Bijedića “Socijaldemokrate BiH” za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi u stjecaju s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Također, prošlog mjeseca je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu pravdu i povratnike u Vladi TK ispred Stranke za BiH, proglašen krivim i pravomoćno osuđen zbog učešća u fizičkom obračunu i nanošenja ozljeda drugom licu ispred jednog ugostiteljskog objekta u Čeliću.

Opozicione stranke predvođene SDP-om, uz podršku SBB-a, smijenile su dvojicu spomenutih ministara iz navedenih razloga. Na ovaj način, SDP BiH sa svojim partnerima još jednom pokazuje dosljednost i nultu toleranciju prema svakom obliku nezakonitog djelovanja izabranih i imenovanih javnih dužnosnika.

Za vladajuću SDA potpomognutu “zelenom ljevicom”, DF-om i Socijaldemokratama BiH, te SBiH-om, optužnice za koruptivne radnje i presude za učešće u tučama očito nisu bile razlog za smjenu ministara. Iako ih SDA sa svojim satelitima nije namjeravala smijeniti, zahvaljujući opoziciji kojoj se pridružio SBB, jedan osuđeni i jedan za koruptivna djela osumnjičeni ministar su ipak smijenjeni.

Ovakvi sramotni slučajevi i tolerancija SDA i njenih satelita na korupciju i nasilništvo najviših predstavnika vlasti, razlog su više za smjenu nesposobne vlade obilježene brojnim skandalima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu