Opozicija na Ilidži upozorava: Općinsko vijeće nezakonito radi, a Memić provodi samovolju

Vijećnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, BPS-a, Narod i pravda kao i nezavisni vijećnik Mirsad Madeško organizovali hitnu press-konferenciju kako bi upozorili javnost na činjenicu da općinska vlast već dugi niz godina sistematski krši Statut Općine Ilidža i Poslovnik o radu Općinskog vijeća Ilidža.

Konferencija za štampu uslijedila je nakon što su ovi vijećnici napustili 15. redovnu sjednicu Općinskog vijeća jer, kako su istakli, nisu željeli učestvovati u protuustavnom i nezakonitom usvajaju dnevnog reda koji je predložila vladajuća većina na čelu sa načelnikom Senaidom Memićem i SDA.

Naime, odmah na početku burne sjednice, opozicioni vijećnici su jasno upozorili da se nametanjem dnevnog reda krše članovi 40. i 43. Poslovnika o radu Općinskog vijeća s obzirom da dnevni red nije dobio podršku većine vijećnika na prethodno održanom Kolegiju Općinskog vijeća Ilidža. Vijećnici opozicije su također pozvali na moralnu i zakonsku odgovornost predsjedavajućeg OV-a Muhameda Omerovića i sekretarku Azretu Grebović uputivši im pitanje kako je uopće moguće da se ovakav dnevni red našao pred vijećnicima ako on prethodno nije dobio saglasnost Kolegija kako to nalažu gore navedeni članovi Poslovnika!?

S druge strane, Omerović i Grebović su se uporno branili da oni pravilno tumače Poslovnik o radu i da je dnevni red predložen u skladu s njegovim procedurama, te su naglasili da su spremni preuzeti zakonsku odgovornost.

Uprkos brojnim upozorenjima opozicije na nepravilnosti u tumačenju odnosno kršenju Statuta i Poslovnika o radu i demonstrativnom napuštanju sale, to nije spriječilo da vladajuća koalicija na čelu sa SDA u krnjem sastavu usvoji sve tačke nezakonitog dnevnog reda.

Tako je, između ostalog, mimo gore navedenih procedura usvojen i prijedlog načelnika Senaida Memića da se izvrši rebalans budžeta za 2018. godinu u iznosu više od 15 miliona KM kako bi se isti povećao na preko 40 miliona KM i time ispunili predizborni ciljevi vladajuće SDA.

S obzirom na bitnu činjenicu da je rukovodstvo na prvoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća nezakonito izabrano kršeći Statut Općine Ilidža, kao i da bahata vladajuća većina od početka ne poštuje zakonom propisane procedure, opozicija je odlučila napustiti 15. redovnu sjednicu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.