Dogovor SDP BiH, SBiH, HDZ 1990, DF i PMP

Opozicija će se udružiti sa građanima i tražit će izbore pod svaku cijenu u Mostaru

Lokalni odbori pet opozicionih stranaka u Mostaru – SDP-a, Stranke za BiH, HDZ-a 1990, DF-a i PMP-a – održali su u četvrtak pres-konferenciju ispred gradske Vijećnice, na kojoj su zatražili hitno održavanje lokalnih  izbora u Mostaru.

“Želimo izbore pod svaku cijenu”, rekao je na pres-konferenciji predsjednik Gradskog savjeta Stranke za BiH Mostar, Mirsad Kuko. On je dodao da među opozicionim strankama ima različitih stavova o tome po kojim pravilima održati izbore u Mostaru, ali je naglasio da se izbori trebaju održati, jer vladajuće stranke “razbijaju bilo kakvu priču o bilo kakvim izborima na bilo kakav način”.

Predstavnici opozicije su najavili i “radikalne mjere” u borbi za održavanje izbora u  Mostaru. “Poduzet ćemo radikalne mjere u smjeru da vršimo pritisak i na međunarodnu zajednicu i na relevantne političke faktore u BiH, da bi se ova situacija prevazišla”, kazao je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Edin Zagorčić.

Na pitanje o kojim se “radikalnim mjerama” radi, Zagorčić je kazao da će 18. augusta, s početkom u 18 sati, u hotelu Ero biti organizovana jedna “građanska, a ne politička” tribina, na kojoj će se pokušati u razgovoru s građanima doći do zajedničkih zaključaka, koji će biti proslijeđeni međunarodnoj zajednici i svim relevantnim političkim faktorima u BiH.

Novinarima su se obratili još i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK, Zoran Mikulić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990 Mostar, Zdravko Ćorić, predsjednik mostarskog DF-a Mahmut Trčalo, te predsjednik Prve mostarske partije, Semir Drljević.

(ww.starmo.ba)