Aner Žuljević

Oporezivanjem bogatstva u BiH do nove socijalne pravednosti

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je trenutni nivo socijalne nejednakosti neprihvatljiv i razlog za hitnu poreznu reformu uz oporezivanje bogatstva.

„Činjenica da jedan posto najbogatijih posjeduje 82 posto svjetskog bogatstva pokazuje da se kriza nejednakosti u svijetu sve više pogoršava.

Prošle godine, polovina čovječanstva, tj. 3,7 milijardi ljudi nije dobilo ništa, što ukazuje da je stanje sve gore, te da bogatstvo milijardera raste šest puta brže od plata običnih ljudi.

Svjetske ekonomije, uz podršku politika, nagrađuju, prije svega bogatstvo, a ne naporan rad ljudi, što dugoročno nije dobro. Nekolicina na vrhu postaje bogatija i bogatija, a milioni na dnu su zarobljeni sa plaćama na ivici siromaštva, umjesto da se navedeno bogatstvo adekvatnom poreskom politikom prerasporedi u rješavanje siromaštva.

BiH, prema posljednjem istraživanju, ima više od 600 milionera, što je definitivno parametar koji pokazuje da se poreska politika mora radikalno i brzo izbalansirati između opterećenja rada, potrošnje i kapitala, u cilju uspostavljanja nove socijalne ravnoteže.

Nama trebaju mjere pravednije raspodjele tereta u društvu, tako da oni koji imaju više, treba da vrate svoj dug društvu koje im je omogućilo da steknu to isto bogatstvo. Kalkulacije pokazuju da bi se neznatnim odricanjem bogatih riješio problem siromaštva, pa se postavlja pitanje gdje je onda sistemski problem da se isto i ne uradi?

Oporezivanje bogatstva je mnogo brža sistemska mjera, od svih sudova, koja može ispraviti prethodnu upitnu akumulaciju kapitala, te tako ispraviti nepravde u društvu, koje mu sada prijete trajnom neravnotežom.

Zbog toga je oporezivanje bogatstva u BiH neophodno kao korektivna mjera, primarno, i zbog sistemskih grešaka i zbog stanja koje je dugoročno neodrživo.

Postoje instrumenti koji to garantuju, a sve dalje je do volje politike, uz asistenciju struke“, rekao je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.