Oporezivanjem bogatijih antiradnička vlast ima priliku dokazati da je spremna ispravljati socijalne nepravde

Danas su šefovi klubova SDP BiH u oba doma Parlamenta FBiH uputili u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena zakona o porezu na dohodak.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ovim prijedlogom potvrđuje svoju opredijeljenost za borbu protiv socijalnih nejednakosti koje proizlaze iz nepravednog sistema oporezivanja.

Mi iz SDP tražimo da oni koji imaju veći dohodak, moraju u većoj mjeri doprinositi društvenim potrebama i javnim interesima, a ne da budu pošteđeni oporezivanja visokog dohotka koji ostvaruju kroz isplate dividendi.

Jasnoćom i jednostavnošću našeg prijedloga i njegovim značajem za socijalnu pravdu i ubiranje javnih prihoda od najimućnijih članova društva stavljamo bahatu antiradničku vlast na čistinu i pred javno iskušenje – hoće li braniti kapital ili će uraditi ono što su sve zemlje u Europi uradile – oporezivati dobitke od kapitala.

Ako je u FBiH oporezovan svaki dohodak radnika iznad 3.600 KM godišnje, želimo da se napravi jasna razlika ko želi zaštiti visoke dohotke, dok istovremeno cijedi radnike, koji su na ivici siromaštva.

Društveni značaj ove mjere je u smanjenju nejednakosti koje u vrijeme krize dobijaju u intenzitetu, zatim u harmonizaciji oporezivanja dividendi sa pozitivnom europskom praksom i praksom skoro svih zemalja u svijetu, kao i u oporezivanju najviših dohodaka i najbogatijih pojedinaca u društvu, te u osiguranju dodatnih izvora javnih prihoda u uvjetima deficita i povećanih potreba za javnim finansiranjem u doba krize.

Procjenjuje se da bi godišnje javni prihodi po osnovi oporezivanja dividendi mogli iznositi od 60 do 100 miliona KM, a sama procjena je okvirna zbog toga što nema statističkog praćenja isplata dividendi. Također, jedan od razloga je i taj što su mnoge zadržane dividende u prethodnih 10 – 15 godina isplaćene nakon što su od 2017. godine počele neplodne rasprave o njihovom oporezivanju koje su dale jasan znak vlasnicima kapitala da dividende isplaćuju dok nije počelo njihovo oporezivanje.

Prijedlog zakona možete pogledati ovdje: sken

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.