SDP USK

Opljačkani i prevareni imaju pravo na naknadu štete

Ovo je rečeno na danas održanoj konferenciji za novinare u Bihaću i istaknuto da je privatizacijska pljačka kriminal, koji ne zastarijeva, te da opljačkani i prevareni imaju pravo na naknadu štete.

Slika

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Unsko-sanskog kantona  započinje i najavljuje borbu protiv pljačkaša i tajkuna, koji su nas prevarili izdavanjem tzv. štednih knjižica za učešće u opštenarodnom oslobodilačkom ratu i certifikata, da bi se potom obogatili njihovom kupovinom po mizernim cijenama. 

Ovo je rečeno na danas održanoj konferenciji za novinare u Bihaću i istaknuto da je privatizacijska pljačka kriminal, koji ne zastarijeva, te da opljačkani i prevareni imaju pravo na naknadu štete. 

Koncept privatizacije preduzeća i državnog kapitala u Bosni i Hercegovini je, neposredno poslije rata, osmišljen od strane nacionalističkih partija, te uticajnih pojedinaca i porodica s ciljem da se bivša društvena imovina na "legalan način“ i na "temelju zakona“ prenese u vlasništvo određenog broja porodica, smatraju u SDP-u. 

Tako se privatizacija, po njihovom mišljenju, pretvorila u najobičniju pljačku, čiji je rezultat bilo dalje osiromašenje i propadanje onih, koji su tu imovinu prvo godinama stvarali, potom u ratu odbranili, da bi u konačnici postala vlasništvo ratnih profitera, švercera i partijskih tajkuna. 

Žalosna istina je, tvrde u ovoj stranci, što mnogi nekad poznati privredni subjekti poput Šipada, Kombiteksa, Žitoprerade, Polietilenke, Energoinvesta i Željezare, više ne postoje. Ostale su samo opljačkane ruševine i zaboravljeni natpisi. 

Njih nisu uništili, smatraju u SDP-u, rat i agresija, nego kriminalna privatizacija, a hiljade radnika ostalo je bez posla i sa bezvrijednim certifikatima. Njih su kupovali politički miljenici – tajkuni za 2 do 3 posto stvarne vrijednosti, "prljavim" novcem stečenim prodajom brašna i drugih namirnica tokom rata, rečeno je na press konferenciji. 

Stoga SDP traži da Vlada Federacije BiH (FBiH) uvrsti ovo pitanje u svoj program rada i da predloži zakonsko rješenje tog problema, te obezbjedi da se prevareni radnici, borci, RVI i porodice poginulih boraca obeštete. 

Rješenje vide u provođenju revizije ugovora o kupoprodaji certifikata, te da se kupcu naloži obeštećenje prodavca u novcu do iznosa od 50 posto nominalne vrijednosti pod prijetnjom izvršenja. 

Također, SDP traži da se pravo isticanja zahtjeva za reviziju ovih ugovora ne može ugasiti. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.