Općinskog načelnika Gračanice Nusreta Helića posjetila četiri ambasadora

U vremenskom periodu od mjesec i pol dana, općinu Gračanica i Općinskog načelnika Nusreta Helića, posjetilo je nekoliko ambasadora.

Krajem mjeseca februara, općinu je po prvi puta posjetio ambasador Pakistana u BiH, Njegova ekselencija Muhammad Yousaf, kojem je upriličen prijem u kabinetu Općinskog načelnika Nusreta Helića i dvije gračaničke firme.

Općinski načelnik je predstavio sliku i potencijale općine Gračanica. Istakao je zadovoljstvo što je ugostio ambasadora Pakistana posebno zbog toga što je tema susreta biznis te je uputio poziv delegaciji Ambasade Pakistana da posjete Gračanički sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO, na kojem će se otvoriti pitanja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Zatim je početkom mjeseca marta, upriličen sličan prijem i za ambasadoricu Francuske u BiH NJ.E. Claire Bodony i Šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Cilj prve posjete je još čvršće povezati gračaničke kompanije koje sarađuju sa firmama iz Francuske, ali u saradnju uključiti i druge koje za to imaju interes.

Na prijemu kod Općinskog načelnika, Bodony se interesovala za sanaciju šteta od poplava, posebno za prevenciju klizišta, o radu općinske administracije i pomoći kod otvaranja firmi.

Općinski načelnik Nusret Helić je izrazio zadovoljstvo posjetom ambasadorice  te je upoznao o trenutnoj situaciji Općine, posljednjim infrastrukturnim projektima, poziciji privrede te stanjem nakon razornih poplava i klizišta koja su zadesila širi prostor Općine.

Ambasadorica je posjetila firme: Olimp d.d., Fortuna d.d., Kovan M.I. d.o.o. i Plamingo d.o.o.

Na prijemu kod općinskog načelnika, gospodinu Mooru su date informacije o općini Gračanica, aktivnosti lokalne zajednice i privrednoj strukturi općine Gračanica te najvažnijim razvojnim projektima.

Nakon što je ambasador Moor iznio pozitivne utiske o općini istakao da mu je od ranije poznato da je općina Gračanica poznata kao uspješna općina, te da mu je danas bilo zadovoljstvo posjetiti Gračanicu i Gračanlije i dati podršku ranije predočenim pozitivnim pokazateljima koji dolaze iz Gračanice, posjetio je JU Mješovita srednja škola Gračanica i Osnovna škola “Hasan Kikić”, koje su najveće škole u srednjem i osnovnom obrazovanju u FBIH, te je upriličen sastanak sa članovima organizacije Pokret Građana Gračanice  i obilazak uspješnih žena iz UG “Gračaničko keranje”.

Sredinom marta u općini Gračanica je po prvi puta boravio i ambasador Crne Gore u BiH, NJ.E. Milan B. Lakić.

Na zvaničnom prijemu u kabinetu Općinskog načelnika, Helić je istakao da je ova posjeta poslovno – prijateljska, jer će Općina Gračanica u skorije vrijeme biti bratimljena sa Općinom Pljevlja u Crnoj Gori. Također je upoznao ambasadora sa posljednjim infrastrukturnim projektima, razvoju privrede, sanacijama od poplava i klizišta na Općini.

Pri susretu se razgovaralo o poslovnoj saradnji te je dogovoreno da Gračanica bude domaćin privrednicima iz Pljevlja na ovogodišnjem sajmu GRAPOS-EXPO. Nakon zvaničnog prijema, ambasador i općinski načelnik su posjetili UG “Gračaničko keranje” te se upoznao sa radom Udruženja, i načinom izrade ručnog rada keranja.

Navedene posjete ambasadora su dokaz da je dugogodišnji rad Općinskog načelnika na unapređenju života građanki i građana na teritoriji općine i unapređenju rada Općine Gračanica kao jedinice lokalne samouprave, rezultirao sticanjem ugleda koji Općina Gračanica i Općinski načelnik imaju u svijetu.