Općinsko vijeće Ilidže neustavno izglasalo predsjedavajućeg

Sa Ilidže ponovo stižu ne tako dobre vijesti. Naime, vladajuća većina, koju čini SDA-SBB-SBiH, je na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Ilidža 24. novembra izglasala da predsjedavajući ovog tijela bude Muhamed Omerović (SDA) koji dolazi reda Bošnjaka što je protivno Ustavima FBiH i Kantona Sarajevo, ali i Statutu Općine Ilidža. Podsjetimo, sva tri akta nalažu da predsjedavajući Općinskog vijeća ne može biti iz reda istog konstitutivnog naroda kao i načelnik općine.

Vratili prazne listiće

Samir Avdić, vijećnik SDP-a, u razgovoru za Novi.ba kaže da vladajuća većina nije dala podršku prijedlogu njegove stranke da predsjedavajuća bude Smiljana Viteškić (SDP) koja dolazi iz reda srpskog naroda. On pojašnjava da je Viteškićka bila jedini legitimni kandidat s obzirom da se načelnik Ilidže Senaid Memić izjašnjava kao Bošnjak. S druge strane, Mirza Alijagić, iz reda ostalih, se nije mogao kandidovati jer jer bio član Komisije koja provodi izbor, dok je Miro Grbavac, iz reda hrvatskog naroda, odbio kandidaturu.

Dakle, umjesto Viteškićke, napominje naš sagovornik, vladajuća većina je odlučila da predsjedavajući bude Omerović.

“Iz razloga neslaganja sa takvom praksom, klubovi SDP-a, DF-a i Naše stranke su, prilikom glasanja za prijedlog vladajuće većine, vratili prazne glasačke listiće. Klubovi SDP-a i DF-a su prilikom drugog glasanja povukli i svoje članove iz Komisije za izbor rukovodstva jer smatramo da je takvo glasanje kršenje Poslovnika i zakona”, pojašnjava Avdić.

Apelacija Ustavnom Sudu BiH

S obzirom da su Klubovi SDP-a, DF-a i NS-a, u zakonski predviđenom roku, predali Zahtjev da se preispita zakonitost odluke o izboru predsjedavajućeg OV-a, Avdić napominje da je načelnik Memić, u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave, dužan štititi Ustav i Statut, te da je dužan pozvati OV da preispita svoju odluku.

“Nakon što dobijemo odgovor od načelnika, ukoliko OV ostane pri donesenoj Odluci, klubovi SDP-a, DF-a i NS-a će se obratiti višim instancama zakonodavne i sudske vlasti da bi pokrenuli apelaciju Ustavnom sudu FBiH. Mi samo želimo da se poštuju zakoni, a Ustavni sud će reći ko je u pravu. Nažalost, štetu će trpjeti svi građani Ilidže. Važno je znati da, po članu 46. Ustava FBiH, zbog potrebe obezbjeđenja ravnopravnosti naroda, samo u opštinama u kojima jednog naroda ima više od 82 posto, nije neophodno da se ispoštuje ovaj princip. Do potpune provedbe Aneksa 7, koriste se podaci sa popisa iz 1990.godine”, kaže Avdić.

On kaže da je Klub SDP-a u već nekoliko navrata upozoravao da na području Općine Ilidža ne postoji niti jedan rukovodilac na bilo kojoj javnoj funkciji koji dolazi iz reda nebošnjaka. Osim Smiljane Viteškić koja je do 2014. godine. obnašala funkciju predsjedavajuće.

“Smatramo da se na taj način ne nastavlja borba za multietničku Bosnu i Hercegovinu, a samo takvu želimo i od nje odustati nećemo, bez obzira na snagu onih koji bi je djelili i koji Ilidžu smatraju ratnim plijenom”, kategoričan je Avdić.

Za razliku od predsjedavajućeg koji će, pored vijećničkog paušala, debelo ‘naplatiti’ i ovu funkciju u visini od tri hiljade maraka mjesečno, Avdić naglašava da je njihova kandidatkinja bila spremna da funkciju predsjedavajućeg obavlja volonterski što je omogućeno Statutom općine.

“Pored predsjedavajućeg, vladajuća većina na čelu sa sda, izabrala je i dva zamjenika predsjedavajućeg. Klubovi SDP-a, DF-a i NS-a su predlagali da se bira samo jedan zamjenik čime bi se umanjili finansijski troškovi budući da plata zamjenika iznosi blizu 2.700 KM, a uz nju prima i vijećnički paušal”, kaže Avdić i dodaje da su DF-a i NS da zamjenice predsjedavajućeg također rade volonterski.

“ Mi smo smatrali da zamjenica predsjedavajućeg treba biti žena, odnosno pripadnica manje zastupljenog spola u rukovodstvu. Vladajuća većina izabrala je dva muškarca, tako da rukovodstvo opštine čine četiri Bošnjaka- načelnik i tri muškarca u rukovodstvu Općinskog vijeća, dvojica iz SDA i jedan iz SBB-a”, zaključuje Avdić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.