Sarajevo

Općinski sud u Širokom Brijegu vraća vjeru u objektivnost pravosuđa

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez, kao podnosilac zahtjeva za navedeni prekršajni postupak, smatra da je ova odluka Suda u Širokom Brijegu vrlo ohrabrujuća.

Slika

Općinski sud u Širokom Brijegu donio je Rješenje kojim se okrivljeni Boro Miličević, šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Široki Brijeg smatra odgovornim za prekršaj iz čl.1 i čl.2 st. 5, te čl.7 Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, kažnjivo po čl.13 st.1 tog Zakona.

Na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 01.11.2012. godine pokrenut je prekršajni postupak protiv Miličevića, jer je, i nakon pismenih poziva i naloga resornog ministra Zukana Heleza odbio revizorskom timu za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolaže kao šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Široki Brijeg.

Dokumentacija je bila neophodna za vršenje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika penzionisana pod povoljnim uslovima. Mjesečni iznos naknada po tom osnovu uglavnom je veći od 1.000 KM, a u kasnijem postupku revizije utvrđeno je da 30 od 63 navedena korisnika nezakonito koristi pravo na penziju pod povoljnim uslovima.

Svjestan pritisaka i dosadašnje prakse pojedinih pravosudnih organa na području Zapadnohercegovačkog kantona, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez, kao podnosilac zahtjeva za navedeni prekršajni postupak, smatra da je ova odluka Suda u Širokom Brijegu vrlo ohrabrujuća. Ističe da ona vraća vjeru u sudije i cjelokupno pravosuđe, kao jednog od osnovna tri stuba vlasti, kojeg karakterišu neutralnost, nepristrasnost i neovisnost od svih drugih oblika vlasti.

Istovremeno, resorni ministar iskazao je nadu i očekivanje da će pravosudni organi što prije reagovati i odgovoriti na opravdanost preko 150 krivičnih prijava koje je u proteklom periodu podnio protiv osoba za koje postoje osnove sumnje da su učestvovale u vršenju krivičnih djela protivzakonitog ostvarivanja prava na ličnu, u manjem obimu i porodičnu invalidninu, te povoljnije penzionisanje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.