Općinski načelnik Nusret Helić dobio priznanje za partnera u procesu EU integracija za 2015.

U sklopu Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta „Grapos-expo 2016“, Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, je u srijedu 20.04.2016. posjetio Općinskog načelnika Nusreta Helića.

Općinski načelnik Helić, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost ponovnom posjetom Visokog predstavnika općini Gračanica, te ga upoznao sa privrednim kretanjima, realizovanim projektima i budućim planovima u Općini Gračanica.

U prisustvu visokog predstavnika Gračanici, zvanično je uručeno priznanje Općinskom načelniku za Partnera procesa EU integracija za 2015. godinu. Priznanje je uručio Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u BiH.

Dnevnu posjetu Visoki predstavnik Valentin Inzko zajedno sa općinskim načelnikom Nusretom Helićem nastavio je obilaskom sajma „GRAPOS-EXPO 2016“ te upoznavanjem sa izlagačima i ovogodišnjom ponudom.

U 11:30 sati je upriličena je konferencija visokog predstavnika i razgovor sa privrednicima na temu: “Poslovno okruženje i značaj održavanja sajmova i manifestacija u BiH“.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je nekoliko puta do sada boravio u Gračanici koju često uzima kao primjer kada je riječ o uspješnim lokalnim zajednicama i primjerima uspješnih političara.
Visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao kako bez ekonomije nije moguće ništa napraviti, te da se jedino uz jaku ekonomiju mogu očekivati bolji dani i u drugim oblastima koje direktno zavise od nje. Naglasio je da je upravo visok nivo privredne aktivnosti koji se susreće u Gračanici razlog zbog kojeg je posjetio ovogodišnji sajam.

Gračanica kao i još nekoliko manjih sredina u našoj zemlji nisu nepoznanica u diplomatskim krugovima potvrdio je visoki predstavnik a to je upravo zbog načina određivanja kursa kretanja lokalnih zajednica koje ne čekaju na dogovore i odluke visoke politike.