Općinska administracija u Tešnju nastavlja sa praksom ignorisanja i neobilježavanja značajnih datuma i tekovina antifašizma

Devetog maja obilježili smo 78. godišnjicu od potpisivanja bezuslovne kapitulacije Njemačke, čime je na tlu Europe završen Drugi svijetski rat.

Drugi svjetski rat je najmračniji period u historiji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući taj datum, odajemo počast svim učesnicima antifašističke borbe, koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva.

Deveti maj je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Europe pa se obilježava i kao Dan Evrope.

Poražavajuće je da su na prostoru Općine Tešanj, „europskog Tešnja“ kako ga često nazivaju u javnosti, ovaj datum polaganjem cvijeća na Partizansko spomen obilježje i ove ogodine obilježile samo delegacije OO SDP BiH Tešanj i UAF „ Josip Broz – TITO“ Tešanj.

Ove godine, ni iz JKP „ RAD“, koje inače održava Partizansko spomen groblje u Tešnju se nisu udostojili ni pokositi travu kako bi se moglo nesmetano prići spomen obilježju.

Umjesto ignorisanja trebamo biti ponosni na doprinos tešanjskog kraja u NOR-u. Od samog početka rata na ovom prostoru su djelovali ilegalci koji su podržavali partizanski pokret i uspostavljali vezu sa partizanskim jedinicama.  Ovaj kraj je prema dostupnim podatcima dao oko 1800 Partizana, učesnika NOR-a od čega ih je 180 poginulo, te oko 200 civilnih žrtava rata. Ne smijemo zaboraviti da Tešanj ima i dva Narodna heroja.

Ovo nas obavezuje da čuvamo sjećanje na te ljude i njegujemo tekovine antifašizma, kao jedne od civilizacijskih i humanističkih vrijednosti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.