Općina Stari Grad donirala vozilo UKCS-u

Općina Stari Grad donirala je vozilo marke Škoda Roomster Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, a u ime načelnika Ibrahima Hadžibajrića ključeve vozila prof.dr.Harisu Tanoviću, uručila je Amina Deljković, pomoćnica za obrazovanje, kulturu i sport. Svečanoj primopredaji prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik i vijećnik Kluba SDP-a u Općinskom vijeću Stari Grad, Irfan Čengić, od kojeg je i potekla ova inicijativa.

Prof.dr.Tanović, šef hirurških disciplina na UKCS-u, se zahvalio na donaciji istakavši da Općina Stari Grad kontinuirano pomaže rad UKCS-a, jer Općinsko vijeće i izvršna vlast osjećaju potrebe pacijenata i izdvajaju određena sredstva na godišnjem nivou. Prof.Tanović je istakao da će im današnja donacija omogućiti bolju uslugu i bolje zbrinjavanje pacijenata. “U toku jedne godine vozila Kliničkog centra pređu između 300-350.000 km, tako da se vozni park koji imamo snažno rabi. Činjenica je da pacijenti koji su najosjetljiviji, a to su pacijenti sa karcinomima, zahtijevaju poseban tretman i njegu, a ovim vozilom ćemo im pružiti barem malo više komfora,” kazao je prof.dr.Tanović.

Irfan Čengić je objasnio da je do ove inicijative došlo iz želje da se pomogne građanima koji su oboljeli od karcinoma, ali i onima koji rade sa njima. “U našoj zemlji često čujete da neko nije nadležan za neki problem. Općina Stari Grad nije nadležna za zdravstvo, ali mi smo prepoznali rad Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu i željeli smo da pomognemo u daljem razvoju. Također, željeli smo da pomognemo građanima koji su oboljeli od karcinoma,” kazao je vijećnik Čengić naglasivši da Općina daje mali doprinos u borbi protiv te bolesti, u odnosu na ono što daju uposlenici Kliničkog centra. “Nadam se da će ova donacija doprinijeti da još kvalitetnije obavljaju svoj posao,” kazao je Čengić.