Općina Ilidža podstiče bespravnu gradnju

Četvrta redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža (OV Ilidža) je održana u četvrtak (23.2). Dnevni red sjednice je bio sadržan od devet tačaka.

Vijećnici SDP-a BiH – Samir Avdić, Smiljana Viteškić i Mirza Alijagić su izrazili svoja pitanja i inicijative.

Odgovor „Vodovoda i kanalizacije“ na pitanje da li je moguće da otvore svoju blagajnu na području Općine Ilidža je za Viteškićevu vrlo štur. Štur jer u odgovoru nisu navedeneni konkretni razlozi koji ih spriječavaju da otvore blagajnu. Inicirala je formiranje Zdravstvenog savjeta Općine Ilidža, što je zakonska obaveza, te je ukazala da se mora insistirati na zahtjevu za ponovnom uspostavljanju autobuske linije Hrasnica-Vijećnica.

Shodno izraženom nezadovoljstvu građana radom Hitne pomoći na Ilidži, Alijagić je uputio inicijativu da Općina Ilidža uputi upit prema Hitnoj pomoći o tome na koji način je organizovana i na koji način Općina Ilidža može pomoći u njenom djelovanju. Smatra neprihvatljivim činjenicu da su pojedina domaćinstva u mjestu Zoranovići bez priključka na električnu energiju, te je ukazao da se to mora promijeniti što skorije. U svrhu očuvanja spomena na antifašističku borbu, a na inicijativu ilidžanskog UABNOR-a, je predložio da se naziv ulice Jasika preimenuje u Partizanski put. Pri tome je podsjetio da je ta ulica i prije rata nosila naziv Partizanski put.

Avdić je ponovo ukazao na problem korištenja javnih površina bez dozvole Općine Ilidža. Naveo je primjer dijela saobraćajnice koji restoran „Brajlović“ bez dozvole koristi kao parking prostor. Upitao je prisutne zašto postoje organi Općine Ilidža ako ne mogu rješiti taj problem. Zatražio je i da Azil za pse iz Rakovice dostavi informaciju o utrošku finansijskih sredstava iz posljednje dvije godine. Inicirao je da Općina uputi zahtjev prema štampariji „Bemust“ da adekvatno odlaže industrijski otpad, te da općinsko Komunalno preduzeće očisti ostatke razbijenog stakla ispred autobuskih stajališta.

Nije prihvaćen prijedlog vijećnika SDP-a BiH da se vijeće izjašnjava pojedinačno o nominiranim građanima za dodjelu priznanja Općine Ilidža.

Pod tačkom 4. – Razmatranje zahtjeva “W&P“ Beton d.o.o. Sarajevo za davanje saglasnosti Općinskog vijeća Ilidža za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita na kamenolomu „Zobov dol“ Rakovica – Ilidža je Avdić apelovao na organe Općine da ponovo zatraži informaciju od kantonalnog Ministarstva privrede o spisku koncesija i finansijskim detaljima istih. Podsjetio je da je on to po prvi put zahtjevao još prije tri mjeseca, ali da odgovor još nije pristigao. Samim tim smatra da se može opravdano sumnjati u moguće manipulacije spomenutog ministarstva u vezi koncesija na području Ilidže.

Diskutirajući o Izvještaju o radu općinskog Pravobranilaštva, Avdić je ukazao na potrebu da se u budućnosti mora spriječiti da se korištenje javnih površina za novčanu nadokanadu omogući pravnim subjektima koji već imaju dugovanja po toj osnovi. Za njega je apsurdno da općinsko Komunalno preduzeće kupuje opremu od privrednog subjekta koji prema Općini Ilidža ima dug od 32 000 KM. Zatražio je i informaciju o korištenju poslovnih prostora koji su u općinskom vlasništvu.

Povodom Informacije o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera, Avdić je način na koji Općina Ilidža rješava problem bespravne gradnje je ocijenio kao neodgovarajućim. Zapravo, trenutni način rješavanja podstiče nelegalnu gradnju jer se dešava da građevinski objekti dobijaju dozvolu tek nakon izgradnje. Mora postojati razumijevanje za građane koji su početkom 90-ih do danas bili primorani da bespravno grade svoje domove, ali ne smije biti razumijevanja za investitore koji bespravno grade stambene komplekse, mišljenja je Avdić. Niz je stambenih kompleksa na Ilidži koji svjedoče tome, a najočigledniji primjer je stambeno naselje „Tibra“.