Nermin Nikšić za Oslobođenje

Opći i lokalni izbori u toku iste kalendarske godine, ali ne i isti dan

Dnevni list Oslobođenje je nedavno provelu anketu u kojoj su bh. političare pitali da li su za spajanje općih i lokalnih izbora, te da li su za vraćanje na zatvorene liste?

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da je vrlo teško provoditi aktivnosti unutar bilo kojeg nivoa vlasti kada je gotovo svaka godina izborna.

“U načelu, dobro bi bilo stvoriti pretpostavke da se održavaju izbori bar u istoj kalendarskoj godini, jer mislim d aje vrlo teško osigurati da budu u isto vrijeme. Međutim, nemoguće je da postoji mogućnost po kojoj nekome ko je izabran na četiri godine produžite mandat bilo kakvom administrativnom odlukom, izmjenom zakona ili Ustava. Po Ustavu, kad su birani predstavnici u lokalnim zajednicama – birani su na četiri godine. Izborna godina je 2016. ali se može prethodno donijeti odluka da su ti izbori na dvije godine i da 2018. godina imamo izbore i lokalne i opšte. Kada govorimo o zatvorenim listama, mislim da se tu treba napraviti određena kombinacija.

Dugo je trebalo da se izborimo sa činjenicom da knadidati na listama mogu, bez obzira na kojoj su poziciji, ukoliko imaju podršku građana, biti dio parlamenta i lokalne sredine. Mislim da je ta mogućnost kod nas, kao i većina drugih stvari, pretvorena umjesto u pozitivnu u negativnu stranu. Pa, onda imate one prebjege, kupovine zastupnika, vijećnika, odbornika, proglašavanja nezavisnim… Mislim da treba zadržati sistem otvorenih lista, ali recimo ovaj problem bi se mogao riješiti na način da oni koji su na listama određene političke partije, ukoliko se žele proglasiti nezavisnim ili preći u drugi klub, moraju ostaviti mandat toj političkoj partiji na čijoj listi su izabrani”, rekao je u anketi Nikšić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.