OO SDP BiH Bugojno

OO SDP o zaključku koji je usvojilo Općinsko vijeće

Konferenciju je otvorio predsjednik Općinske organizacije SDP-a Bugojno Nijaz Helez, nakon čega se obratila vijećnica Jasenka Herceg.

Općinska organizacija  Socijaldemokratske partije Bugojno danas je održala pres-konferencija povodom dešavanja na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, i stavu vijećnika ove stranke o pojedinim tačkama dnevnog reda.

Konferenciju je otvorio predsjednik Općinske organizacije SDP-a Bugojno Nijaz Helez, nakon čega se obratila vijećnica Jasenka Herceg.

Kazala je da vijećnici SDP-a nisu podržali Prijedlog budžeta općine Bugojno za 2015., jer nije prepoznat značaj amandmana koje su predložili.

– Naši amandmani su bili da se poveća finansijska pomoć za poticaje, razvoj poljoprivrede, zapošljavanje mladih, da se stimulira razvoj malih i srednjih preduzeća, i pomogne rad Kulturno-sportskog centra i RTV Bugojno. Sramotno je da se iz budžeta, koji pune građani Bugojna, donese odluka da se pomogne i nadoknadi šteta jednom vijećniku dok, s druge strane, imamo porodicu demobilisanog borca koja se bori da preživi. Ljudi su radili i ostali bez posla, podstanari su, isključena im je struja i voda, djeca ne idu u školu. Takva kategorija se, nažalost, zanemaruje – kazala je Herceg.

Podsjetila je i na amandman Liste za Bugojno kojim se tražila pomoć za tri porodice iz Rovne, koje zajedno žive ispod ploče neizgrađenog stambenog objekta, u veoma lošim uvjetima.

– I taj amandman je bahato odbijen od vijećnika koji danas čine parlamentarnu većinu u Vijeću. Ne iznenađuju, zbog toga, sve češće reakcije nezadovoljnih građana, koji smatraju da se ne može tražiti nadoknada štete dok nadležni organi ne utvrde koji čin je napravljen, i ko za njega treba odgovarati i snositi posljedice – naglasila je.

O istoj temi govorili su sekretar OO SDP-a Bugojno Admir Škandro i vijećnica Irhana Čajdin.

– Usvojenim zaključkom Općina Bugojno se obavezala da će vijećniku Samiru Šečiću isplatiti štetu koja je nastala na njegovoj privatnoj imovini, tj. vozilu koje je vandalskim činom oštećeno prije izvjesnog vremena. Određena grupa vijećnika je još jednom, na krajnje drzak i bezobrazan način, zloupotrijebila svoj položaj, i pokazala da su sami sebi svrha i da su njihovi lični interesi iznad interesa građana Bugojna. Nedopustivo je da se novcem građana Bugojna odabranim vijećnicima nadoknađuje lična šteta, za koju još uvijek nije utvrđeno od koga je nastala i zbog kojih razloga – smatra Škandro.

On smatra da bi se novac iz općinskog budžeta trebao trošiti u druge svrhe i za interes cjelokupne lokalne zajednice.

– Zanemarena je činjenica da već duži niz godina u Bugojnu postoje građani kojima Općina nije nadoknadila štetu prouzrokovanu elementarnim nepogodama i poplavama. Zaboravili su vijećnici na štetu, koju su građani i pripadnici policije imali prije nekoliko godina prilikom terorističkog napada na zgradu Policijske stanice, kao i to da nisu dobili nijednu marku po tom osnovu. Ne znaju vijećnici ni za štetu koja je nastala tokom agresije na BiH i Bugojno, a koja ni nakon dvadeset godina nije sanirana – kazao je.

Na pres-konferenciji bugojanskog SDP-a istaknuto je, također, da spomenuti zaključak većine vijećnika nisu podržali ni u Klubu Liste za Bugojno, odnosno da su za njega glasali vijećnici SDA, HDZ-a, bivši vijećnici SDP-a i vijećnici SBB-a, koji čine većinu u OV-u Bugojno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.