OO SDP BiH Žepče uputio otvoreno pismo Evropskom pokretu u BiH

U nastavku Vam prenosimo otvoreno pismo, koje je OO SDP BiH Žepče uputio Evropskom pokretu u BiH, a sve povodom rušenja institucija u Općini Žepče i permanentnom sataniziranju građana općine Žepče.

 

 

Poštovani,

Prije nešto manje od godinu dana, tačnije 18.12.2018. godine u sklopu akademije “Vrijeme je za Evropu”, Općini Žepče je od strane Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini uručeno priznanje za “najtolerantniju lokalnu zajednicu u Bosni i Hercegovini”, a kojeg je u ime Općine Žepče, uz riječi zahvalnosti, primio načelnik Općine Žepče, gospodin, Mato Zovko.

Putem ovog pisma želimo da Vas upoznamo  sa nekoliko egzaktnih pokazatelja, koji su u suštinskoj suprotnosti sa slikom koja je Vama predstavljena i koja se kontinuirano predstavlja u bosanskohercegovačkoj javnosti, kada je u pitanju općina Žepče.

Želimo da istaknemo da je općina Žepče sredina, koja je politički nametnutim aktima i odlukama proživjela proces integracije  na način da su granice općine Žepče mijenjane s ciljem da jedna politika i jedan dio podobnog naroda finansijski, privredno i društveno u potpunosti izdominira sve druge narode i politike.

Takav jedan vještački skrojen mehanizam je u potpunosti kanalisao politički i društveni život u Žepču, pa tako danas, 18 godina nakon integracije, imamo apsolutni nacionalni i politički debalans, koji se manifestuje u svim sferama života.

Uposlenost u javnim ustanovama, izdvajanja iz budžeta Općine, neravnomjerna zastupljenost jezika u javnim ustanovama i najsvježiji primjer, koji nas je ujedno i dodatno motivisao da Vam se obratimo je proglašenje Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nepoželjnim u našoj sredini.

Smatramo da nije tolerantno niti proevropski orjentisano da organ, kao što je Općinsko vijeće Žepče, koji predstavlja sve stanovnike općine Žepče, donosi odluku, kojom se u ime svih građana općine Žepče  nepoželjnim proglašava osoba ( Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ), koja svojim postupcima nije prekršila nijedan pravni akt kako države BiH tako i nižih nivoa vlasti.

Namećati posredstvom najviših organa lokalne samouprav mišljenje jednog dijela stanovnika je apardheistično i anticivilizacijsko ponašanje, koje ne može imati uporište u evrpskim vrijednostima, pogotovo ako se uzme u obzir status Žepča, kao sredine visoko izraženih nacionalnih podjela.

Direktnim rušenjem kolektivnih i pojedinačnih građanskih prava, koja su sinonim za princip svjetske tolerancije, cijenimo da je Općina Žepče, zahvaljujući politici vladajućih na čelu sa načelnikom Općine Žepče, Matom Zovkom, u potpunosti izgubila ( ako ga je uopšte posjedovala ) epitet najtolerantnije lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Shodno navedenom, a u skladu sa vrijednostima koje promovira Vaš pokret, insistiramo da u interesu građana općine Žepče, koji sa ogorčenjem gledaju na ovakve anticivilizacijske odluke najvišeg organa Općine Žepče, izvršite javno poništenje dodjeljenog priznanja Općini Žepče kao  “najtolerantnijoj lokalnoj sredine u Bosni i Hercegovini”

U nadi da će općina Žepče i njeni građani  u skorijoj budućnosti na temelju proevropskih i antifašističkih vrijednosti sa istinskim predstavnicima tolerancije I tolerantnog života ponosno preuzeti i sačuvati epitet “najtolerantnije lokalne sredine u Bosni I Hercegovini”, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Općinska organizacija SDP BIH Žepče

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.