OO SDP BiH Donji Vakuf održao Javnu tribinu u Donjem Vakufu

Sinoć je u ispunjenoj sali donjovakufskog Doma kulture u organizaciji OO SDP BiH Donji Vakuf održana Javna tribina pod nazivom „Aktuelna politička situacija“. Iako je kao gost bio najavljen i Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, on iz objektivnih razloga nije mogao prisustvovati, te je preko svojih saradnika uputio izvinjenje prisutnima.

Učesnici Tribine su se osvrnuli na dešavanja na svim nivoima vlasti, kako na lokalnoj, tako i na kantonalnoj i najvišim nivoima vlasti.

Potpredsjednik OO SDP BiH Donji Vakuf i šef Kluba vijećnika SDP u Općinskom vijeću Donji Vakuf Admir Poturović, upoznao je prisutne sa hronologijom događaja u posljednjih godinu dana.  Istakao je kako je odmah nakon posljednjih lokalnih izbora tada aktuelna većina već na prvoj radnoj sjednici formirala komisije zaobilazeći Poslovnik o radu, kao i Statut Općinskog vijeća. Na drugoj sjednici je već usvojen Budžet općine za 2017. godinu u kojem nisu prepoznati niti evidentirani problemi građana. Ukazao je na netrasparentno trošenje javnog novca. U tom periodu, sve inicijative Kluba vijećnika SDP-a su odbijene, a na veliki broj upućenih vijećničkih pitanja nisu dobili odgovor. Nakon što je došlo do promjene većine u Općinskom vijeću, potpredsjednik OO SDP-a je rekao nešto o rezultatima rada te većine i problemima s kojima se susreću. Na kraju je pozvao sve građene na zajedničku saradnju i zatražio njihovu dalju podršku.

Predsjednik OO SDP BiH Donji Vakuf Senad Selimović, na početku je ukazao na propuste u radu vlasti koju predvodi SDA.  Ti propusti se, prema njegovim riječima, ogledaju u malverzacijama prilikom izgradnje Sportske dvorane u Donjem Vakufu. Loša politika se odrazila i na JKP „Čistoća“ koja se trenutno nalazi u teškoj situaciji.

Istakao je kako se godinu dana nakon završetka izbora u Donjem Vakufu ništa nije uradilo. Turski investitori nisu otvorili obećanu tvornicu obuće. Također se još uvijek nije krenulo u izgradnju zaobilaznice u Donjem Vakufu. Umjesto toga se radi zamjena asfalta na šetalištu oko Vrbasa, a i to je investicija od od 10.000 KM. Problem aktuelne vlasti je i loša saradnja sa kantonalnim i federalnim ministarstvima, što nije bio slučaj dok je SDP bio dio izvršne vlasti kada su u Donji Vakuf investirana sredstva u milionskim iznosima i realizovani brojni infrastrukturni projekti zahvaljujući ministrima iz SDP-a.

Rekao je da su u Donjem Vakufu pred predstojeće Opće izbore 2018 stranke ljevice ujedinjene.  Politika aktuelne većine je da preduzeća vode ljudi koji tu već rade i koji poznaju problematiku preduzeća. Kao pozitivan primjer je naveo rad v.d. Direktora JKP „Gradina“.  Na kraju je poručio da stranke koje godinama vladaju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora idu u političku penziju.

Predsjednik KO SBK SDP Nijaz Helez, pozdravio je prisutne i rekao da mu je čast biti u Donjem Vakufu. Naglasio je kako je zajednička karakteristika svih nivoa zakonodavne vlasti u Srednjobosanskom kantonu nerad. Pojedini općinski parlamenti se mjesecima nisu sastajali, a isti slučaj je i sa Skupštinom SBK. Aktuelna vlast nije u stanju voditi državu. Naročito je izražen problem nedostatka radnih mjesta i odlazak mladih iz BiH.  SDP radi i na rješavanju problema „Dvije škole pod jednim krovom“. Evidentna je kriza u svim segmentima društva. SDP će uskoro donijeti odluku ko će biti kandidat za člana Predsjedništva na predstojećim izborima, te je ukazao da je uvjeren kako će stranke ujedinjene ljeviće biti pobjednici Općih izbora. Programa SDP- a se temelji na 10 pitanja, a na njemu rade eminentni stručnjaci. Najavio je povećanje minimalne plate, kao i minimalne penzije. Na kraju se zahvalio prisutnim građanima i zatražio podršku na predstojećim izborima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.