Vojin Mijatović

Online fiskalizacijom FBiH će dobiti oko milijardu KM, što su značajna sredstva za mogućnost povećanja minimalne plate

Od 1. januara Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) imaće najveću minimalnu platu u regionu u iznosu od 1.000 konvertibilnih maraka (500 evra), kao i najniže opterećenje na rad ili na platu u iznosu od 28 posto, najavio je Vojin Mijatović, potpredsjednik Vlade FBiH i ministar razvoja, preduzetništva i obrta, govoreći na otvaranju međunarodne konferencije CORE days 2023 – „Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski” u Kotoru. U razgovoru za „Politiku” objašnjava da je osnovni motiv za veliku fiskalnu reformu u ovom entitetu BiH potreba da se zadrži domaća radna snaga, odnosno spriječi njen dalji odliv iz zemlje. Vlada se trudi i da ovu reformu spovede u dogovoru sa poslodavcima i sindikatima.

„Svi u regionu suočavamo se sa strašnom fluktuacijom radne snage prema zapadnoj Evropi i postavlja se pitanje gdje je veći problem – u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Bez dileme, ovaj set mjera je vrlo fiskalno nepopularan, ali to je jedini način da pokušamo da zadržimo ono malo što nam je ostalo radne snage u zemljama. Inače ćemo biti suočeni, i već smo, sa fluktuacijom radne snage sa Bliskog istoka, iz Afrike. Ne kažem da je to nešto loše, ali dokle god imamo visoku stopu nezaposlenosti u našim državama, dok još imamo iole kvalifikovanu radnu snagu, mislim da je ovaj set mjera – a dizanje minimalne plate je samo jedan segment – nešto što nam je prijeko potrebno”, objašnjava Mijatović.

Od oko 550.000 ukupno zaposlenih u FBiH, minimalne zarade su predviđene za oko 150.000 radnika.

„Ali nije samo tu poenta. Poenta je ukupno rasterećenje. Dakle, njima će se dići minimalna zarada, ali će u slučaju preostalih oko 68 posto plata koje su iznad minimalne, novim mjerama poslodavci biti rasterećeni”, naglašava ministar. Napominje da su fiskalni nameti sada 41 oposto.

Kako dodaje, primjenom novog seta od pet fiskalnih zakona, koji će se naći u parlamentarnoj proceduri ovog mjeseca, a koji znači i promjenu više od 60 podzakonskih akata, otvoriće se „gep” u javnom sektoru (procjena je negdje oko 500 miliona KM ili 250 miliona eura). Ali, federalna Vlada je spremna da to namiri iz tekućih rezervi i iz određene budžetske preraspodjele.

Mijatović ukazuje da su i u BiH, kao i u Srbiji, socijalna davanja u vezi sa minimalnom platom, tako da će sada morati da raskinu te odnose i da definišu čitav niz mjera i načina kako će ubuduće obračunavati socijalna davanja.

„Ukoliko dignemo minimalnu zaradu, onda znatno raste i prosječna, a tako bi nas socijalna davanja pogušila. A za razliku od drugih zemalja, nažalost BiH u oba entiteta ima ogromna davanja (riječ je o ratnim zaslugama, invalidninama i slično)”, objašnjava on.

Dodaje da će prije toga biti promijenjen takozvani bruto dva obračun plata, da se slučajno ne bi desilo da rasterećenje koje se pravi na zaradama ode u džepove vlasnika kapitala. Posebno važna nova mjera je onlajn fiskalizacija, dakle potpuna fiskalizacija, koja bi trebalo da namiri dio gepa.

„Srbija je uradila vrlo sličan model, ali ne u tom kontekstu. Identičan model je u Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Crna Gora je uvođenjem onlajn fiskalizacije došla do ogromnih prihoda, pa su na kraju Jakov Milatović i Evropa sad odlučili da podignu minimalne plate i penzije na osnovu tog gepa u sivoj zoni koji su našli. Naša je procjena da ćemo mi u Federaciji BiH dobiti na taj način oko milijardu konvertibilnih maraka i to nam je onda mnogo više nego što nam nedostaje u vanbudžetskim fondovima s ovom reformom”, navodi Mijatović.

Ukazuje i da će, uz pomoć novih mjera, FBiH definitivno biti tačka sa najnižim porezima na lični dohodak i sa najmanjim porezom na dobit u regionu.

„Tu je naša komparativna prednost i moramo još neki period da iskoristimo da poreskom i fiskalnom politikom privlačimo strane investicije. Ali, tek bi politička stabilnost značila snažan signal investitorima, koji se u ovom trenutku, bez obzira na poslovni ambijent koji je povoljan i poresku politiku, ne odlučuju da dođu zbog turbulentne političke situacije u BiH”, kaže Vojin Mijatović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.