Žuljević

Oni koji su pljačkali više ne mogu biti mirni, kao prije

S obzirom na to da je ove zakone odobrio i Predstavnički dom, mogu stupiti na snagu

Slika

Usvajanjem seta antikoruptivnih zakona, mislim da će se nastaviti aktivnija borba protiv korupcije u Federaciji BiH. Sigurno se korupcija neće iskorijeniti , ali će država biti efikasnija u toj borbi – rekao je za Agenciju FENA Amir Zukić, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ovaj dom jučer je usvojio Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, odgovarajuće izmjene ili dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o sudovima te novi federalni zakon o prekršajima.

S obzirom na to da je ove zakone odobrio i Predstavnički dom, mogu stupiti na snagu.

Zukić je podsjetio da se u protekloj godini vodila velika priča zbog zakona iz antikoruptivnog seta, čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

– U ovom posljednjem krugu te velike priče antokuruptivni set zakona doveden je u zakonske okvire uz konsultacije svih nadležnih tijela. Trebamo svi biti uključeni u borbu protiv korupcije i sprječavati to – istakao je Zukić.

Luka Falatar, predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda, rekao je za Fenu da je jučer usvojen set antikoruptivnih zakona, koji je potreban i veoma bitan za Bosnu i Hercegovinu.

– Prema glasovanju, većina delegata je bila za ovakav set zakona – kaže Falatar.

Da je ovaj set zakona trebao davno biti u proceduri potvrdila je za Fenu Mira Ljubijankić, predsjednica Kluba delegata srpskog naroda, govoreći da „nam se ne bi desile stvari koje su nam se dešavale“.

– Zna se ko je kriv zašto ranije nisu usvojeni antikoruptivni zakoni. Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je još prije pet, šest godina ponudila ovaj set zakona, koji nije tada mogao doći na dnevni red. Međutim, ostvarilo se da se većinom glasova delegata Doma naroda Federalnog parlamenta usvoji svih pet zakona – kazala je Ljubijankić.

Dodala je da „komentari onih delegata koji su govorili da neće glasati za njih jasno govore zašto nisu glasali za set antikoruptivnih zakona“.

– Federacija BiH konačno je dobila instrumente za obračun sa kriminalom i korupcijom, koji je proteklih godina narastao do tih razmjera da je gotovo ugrozio ekonomski poredak Federacije BiH – kazao je za Fenu Aner Žuljević delegat Kluba ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Poručio je da u narednom periodu slijedi implementacija ovih zakona i saradnja svih onih koji su učestvovali u njihovom kreiranju.

– Građanima u Federaciji se vratila nada da postoji mogućnost da u narednom periodu uz primjenu ovih zakona, svi oni koji su pljačkali godinama konačno vrate ono što su opljačkali uz naravno dokazivanje pravosudnih institucija – kazao je Žuljević, dodajući da „oni koji su pljačkali više ne mogu biti mirni kao što su bili do sada“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.