Nikšić

Onaj ko patnju građana želi iskoristiti za prikupljanje glasova zaslužuje prezir i najtežu osudu

Najavio je da će već danas na sjednici Vlade FBiH otvoriti razgovore o imenovanju v.d. direktora Fonda za pomoć, koji treba biti imenovan nakon što zakon stupi na snagu.

Slika

Vlada FBiH je u saradnji sa općinama i kantonima koji su pogođeni majskom prirodnom nesrećom u roku od nekih 15 dana pripremila zakone koji osiguravaju razne vrste pomoći za područja koja su pretrpjela štete. Nažalost, trebalo je gotovo mjesec da ovi zakoni prođu parlamentarnu proceduru iako je Vlada prilikom prve rasprave o ovim zakonima na Parlamentu prihvatila ogroman broj uloženih amandmana gotovo svih stranaka, a onda je dio onih čiji su amandmani prihvaćeni glasao protiv ovih zakona!? 

Ovo je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" izjavio federalni premijer Nermin Nikšić, navodeći kako to dovoljno govori o motivima i namjerama tih političkih snaga, koji, nažalost, i najtežu prirodnu nesreću koja je zadesila BiH u njenoj historiji žele iskoristiti za predizborne manipulacije i prikupljanje jeftinih političkih poena.

– Nisam želio ranije u javnosti govoriti o tome, jer se nalazimo u predizbornom periodu i svaka izjava se samo čeka kako bi se rasplamsala atmosfera, a cijenim da nam to ne treba. Ima puno stvari koje se mogu koristiti za predizbornu borbu, ali pomoć nastradalim u poplavama i klizištima mora biti izvan toga i svako ko patnju građana želi iskoristiti za prikupljanje glasova zaslužuje prezir i najtežu osudu. Sada je najvažnije da smo zakone konačno dobili i treba početi sa njihovom što je moguće bržom primjenom – rekao je premijer.
 
Najavio je da će već danas na sjednici Vlade FBiH otvoriti razgovore o imenovanju v.d. direktora Fonda za pomoć, koji treba biti imenovan nakon što zakon stupi na snagu. 

– Ko će to biti u ovom trenutku ne mogu reći, bitno mi je jedino da to bude osoba koja će se maksimalno posvetiti zadatku zbog kojeg je Fond osnovan, a to je što brže, što kvalitetnije i što transparentnije usmjeravanje pomoći onima kojima je najpotrebnija. Prema zakonu, sjedište Fonda je u Sarajevu, a što se tiče uposlenika pokušat ćemo osigurati da postojeće službe i institucije pruže podršku u radu Fonda kako bismo što manje vremena izgubili na njegovoj operacionalizaciji, ali i kako bismo maksimalno smanjili troškove. Već smo o tome raspravljali na Vladi i dali konkretna zaduženja pojedinim ministrima na pripremi potrebnih akata kako bi Fondaciju Odraz pretvorili u implementacijsku jedinicu i tako izbjegli daljnje širenje administracije – rekao je Nikšić.
 
Naveo je da je Zakon predvidio da Savjet Fonda koordinira usmjeravanje i pravednu raspodjelu sredstava. 

– U ovom tijelu, pored premijera FBiH, učestvuju i predsjednici oba doma Parlamenta FBiH, premijeri kantona koji su pogođeni prirodnom nesrećom, predsjednik Udruženja poslodavaca, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, predstavnici Udruženja opština i gradova te nevladinog sektora. Moj prijedlog Savjetu bit će da prioritet bude obnova porušenih kuća i stanova jer moramo učiniti sve da osiguramo ovim ljudima da prije zime imaju gdje da se vrate i nastave život koliko god je moguće u uvjetima koje su imali prije ove nesreće. Svakako, pored obnove kuća i stanova, cijenim kako je bitno osigurati i pomoć privrednim subjektima koji su stradali, kako bi sačuvali radna mjesta i tu će Fond pružiti podršku projektima koji su već pokrenuti od Federalnog zavoda za zapošljavanje i drugih institucija, ali osigurati i dodatnu podršku tim preduzećima. Dobro je što će o prioritetima odlučivati jedan ovako širok krug ljudi i siguran sam da ćemo na taj način osigurati da se sredstva kojima će Fond raspolagati distribuiraju na najbolji mogući način – kazao je, između ostalog, premijer Nikšić u intervjuu za današnje "Oslobođenje".

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.