Okrugli sto Foruma žena SDP KS

On-line nasilje JESTE nasilje

Forum žena Kantonalne organizacije SDP Sarajevo uz saradnju sa Forumom lijeve inicijative i Westminister fondacije, sinoć je u punoj Sali Međunarodnog centra za djecu i omladinu organizirao okrugli sto o temi Online nasilje nad ženama. Povod za organizaciju događaja je 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama koje se obilježava svake godine od 25. novembra do 10. decembra.

Uvodničari na okruglom stolu bili su Valida Hromadžić – aktivistica One World Platform, prof. Muhamed Budimlić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te Segmedina Srna Bajramović – zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Online nasilje nad ženama i djevojkama nije novi vid nasilja ali je medij u kojem se nasilje ispoljava novi. Nasilje nad ženama i djevojkama kao akt rodno zasnovanog nasilja koji je počinjen, potpomognut ili pojačan upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija uzrokuje psihičku i emocionalnu povredu i patnju žene, pojačava predrasude, štiti ugledu, uzrokuje ekonomske gubitke i postavlja prepreke za učestvovanje u javnom životu te vrlo često nasilje iz virtuelnog bude preneseno u stvarni prostor.

“Ovo nije problem kojim treba da se bave samo žene, ovo je problem cijelog društva”, naglasila je Valida Hromadžić. Kratice u rješavanju ovog problema ne postoje jer ako se ne uključe svi, vrlo lako možemo dobiti zakone koji bi u svrhu „zaštite“ stanovništva bili zakoni kojima bi cenzura stupila na snagu, anonimnost i enkripcija bi bili zakonom zabranjeni, algoritmi i umjetna inteligencija bi predviđali i određivali šta jeste a šta nije dozvoljeno.

Žene su redovito izložene prijetnjama putem interneta, maltretiranju na mreži, internetskom zlostavljanju, ucjenama i još mnogo čemu. Nemogućnost da se osjećaju sigurno na internetu ženama predstavlja prepreku slobodi i osnovnim ljudskim pravima.

“Virtualni oblici nasilja prema ženama i drugim posebno ugroženim kategorijama, dolaze do izražaja primarno zbog male vjerovatnoće otkrivanja, neefektivnosti policijskih i pravosudnih institucija, neurednosti u prijavljivanju i izvještavanju o izvršenim djelima te neodgovorne zaštite“, istakao je profesor Budimlić te dodao: „Porastom broja kompjutera i njihovih korisnika raste i mogućnost za počinjenje krivičnih djela iz ove oblasti. Političkim djelovanjem je potrebno zahtijevati adekvatniji tretman ove pojave na zakonodavnom, izvršnom i pravosudnom nivou vlasti.”

Zastupnica u Skupštini KS, Segmedina Srna Bajramović osvrnula se na sveprisutnu pojavu online nasilja i naglasila: “Politike i propisi koji odgovaraju na online nasilje ne postoje ili su neadekvatne. Hitno je potrebno izgraditi kapacitete žena i djevojaka, koje će u svakom momentu znati prepoznati i adekvatno reagirati na ovaj vid nasilja.”

Policija, institucije, te čitava zakonska regulativa u našoj zemlji nažalost nije dovoljno adekvatna da pruža potpunu zaštitu, jer je online nasilje relativno novi oblik nasilja u normativnom smislu.

“Moram naglasiti da je online zajednica u BiH generalno puna nasilja svih oblika i dominantno prostor obračuna različitih pojedinaca i interesnih grupacija koji dramatično utiče na ocjenu kako primjena tehnologije danas ima daleko veću štetnost od koristi za našu zajednicu”, zaključila je Srna Bajramović.

Mnogo je pitanja koja se otvaraju koja nisu rješiva jednim klikom ili okupljanjem jedne radne grupe. Za sve to vrijeme, tehnologija se rapidno razvija a rješenja problema koji se javljaju kao posljedica razvoja, neuporedivo kaskaju. Za nas je ključno da se bavimo nasiljem s kojim se žene suočavaju i u stvarnom i virtualnom svijetu. Bitno je da znamo da i internetsko nasilje jeste nasilje. Žene to shvataju, ali vrlo često njihovo okruženje ne.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.