Nikšić i Afanasjev

Omogućiti početak školske godine na poplavljenim područjima do 1. septembra

Premijer Nikšić je iscrpno informirao Afanasjeva o, do sada, poduzetim mjerama na ovom planu, posebno sa setom zakona koji su usvojeni u Federalnom parlamentu.

Slika

Zajednički planovi i akcije na saniranju i ublažavanju posljedica nastalih katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju bili su osnovna tema današnjeg sastanka federalnog premijera Nermina Nikšića i rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u BiH Jurija Afanasjeva sa saradnicima. Ovom sastanku prisutvovali su i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja, te predsjednik Upravnog odbora ovog fonda Jasenko Muharemagić.

Premijer Nikšić je iscrpno informirao Afanasjeva o, do sada, poduzetim mjerama na ovom planu, posebno sa setom zakona koji su usvojeni u Federalnom parlamentu. Riječ je o Zakonu o Fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom, Zakonu o finansiranju pomoći područjima nastradalim u prirodnoj nesreći, te Zakonu o prijenosu vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina. Također je naglasio da je u proceduri izrada Statuta Fonda, čijim usvajanjem bi on postao operativan i omogućio što brže djelovanje na terenu, u saradnji sa kantonima i općinama.

Posebno su naglašeni prioriteti djelovanja Vlade FBiH na poplavljenim područjima, a to su obnova porušenih i uništenih kao i sanacija oštećenih objekata stanovanja, insfrastrukturnih i privrednih objekata kako bi se život počeo vraćati u normalne okvire.

– Nije dovoljno nekom samo obnoviti kuću za stanovanje, već mu treba omogućiti da nastavi raditi u oštećenim privrednim objektima, na čemu smo mi posebno insistirali i uložili značajna sredstva – rekao je premijer Nikšić.

Istaknuta je i neophodnost zajedničkog planiranja i djelovanja Vlade FBiH i međunarodnih organizacija kako bi štete nastale poplavama i klizištima bile sanirane i omogućen normalan život na ovim područjima, a posebno očuvala radna mjesta.

Kao jedan od prioriteta istaknuta je obnova školskih objekata kako bi učenici u stradalim područjima 1. septembra mogli sjesti u klupe, te izraženo uvjerenje da će to zajedničkim naporima biti ostvareno. Uz to, u drugoj fazi će biti realizirani projekti s ciljem povećanja energetske efikasnosti školskih objekata, kako bi i na taj način bile ostvarene uštede.

Također, naglašeno je i to da će se pri obnovi stambenih i privrednih objekata voditi računa da budu angažirane domaće kompanije i upotrijebe domaći materijali, što bi bio dodatni poticaj razvoju ekonomije na teritoriju Federacije BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta bilo je riječi i o predstojećoj donatorskoj konferenciji koja će 16. jula biti održana u Briselu, na kojoj bi se trebala prikupiti značajna sredstva za obnovu poplavljenih područja. Dogovoreno je da se odmah nakon ovog skupa zajednički krene u operativno planiranje, odrede prioriteti i stupi u akciju kako bi posljedice nedavne katastrofe bile sanirane što prije.                     

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.