Irfan Čengić

Omogućiti moratorij na kredite za vrijeme porodiljskog odsustva

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić uputio je zastupničku inicijativu prema Vladi FBiH kojom traži od Vlade FBiH da se putem Union banke, koja je u vlasništvu građana FBiH, omogući program moratorija na kredite za vrijeme porodiljskog odsustva.

Također je poslao i pismo Udruženju banaka BiH istim prijedlogom da i privatne komercijalne banke uvedu ovaj proizvod.

Ističe da za provođenje ove inicijative nije potrebna izmjena zakona ili podrzakonskih akata, dovoljna je volja Vlade FBiH i da Union banka to uvrsti u svoj katalog proizvoda.

“Svjedoci smo da u posljednje tri godine u BiH 34.169 manje rođenih od broja umrlih osoba. Svaka pomoć mladim bračnim parovima je dobrodošla, a ova mjera koja se može realizovati putem državne banke, ali i privatnih banaka barem malo može olakšati majkama porodiljsko odsustvo”, navodi Čengić i naglašava da je svjestan problema porodiljskih naknada, neujednačenosti između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, razlika između porodilja po mjestu stanovanja i slično.

„U Parlamentu FBiH će glasati za svaki akt koji poboljšava ovu oblast i konačno očekujem da će ove godine biti usvojeni zakoni na koje čekamo Vladu FBiH“, rekao je Čengić i podsjetio da je bivši ministar Malik Garibija u Kantonu Sarajevo 2019. godine povećao ove naknade nakon 11 godina, što govori o principima SDP po ovom pitanju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu