Vojin Mijatović

Omogućili smo isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plate u narednih šest mjeseci

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović oglasio se sa, kako je naveo, “pojašnjenjem za građane” i “obavještenjem SDA-DF botovima”.

Mijatović na početku ističe da su Fiskalni zakoni i minimalna plata od 1000 KM prvi prioritet Vlade, ali da ni u kom slučaju neće dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost FBiH i isplatu penzija, socijalnih davanja i ostalih isplata.

“Naša namjera je bila da od 01.01.2024. krenemo sa primjenom ovih reformskih zakona, al je potrebno još neko vrijeme da krene i potpuna fiskalizacija kojom ćemo namiriti minus koji će se javiti uslijed smanjenja stope doprinosa. Kako bi premostili period do primjene fiskalnih zakona a omogućili poslodavcima da već sada isplaćuju minimalnu plaću od 1000 KM donijeli smo odluku kojom smo omogućili isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plate u narednih 6 mjeseci”, obavijestio je ministar Mijatović.

Navodi da trenutna minimalna plaća od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima u narednih šest mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od 1.016 KM, bez dodatnih obaveza prema državi.

“Nastavljamo raditi na fiskalnoj reformi kroz smanjivanje doprinosa, zakon o minimalnoj plati, porezu na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu. Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu”, istakao je Mijatović.

Poslao je i poruku “ovima što su do prije sedam mjeseci bili na vlasti, a decenijama ništa uradili nisu”.

“Koga vi prozivate imate li srama i stida, pa jedino što ste vi povećali je broj presuđenih premijera i ministara i broj vaših funkcionera na crnim listama za kriminal i koripciju. Slijedi vam niz novih krivičnih prijava, ali i smjene vaših kadrova koji po dubini rade sve da uspore proces donošenja fiskalnih zakona kao i drugih reformi.

Nema institucije u kojoj niste uhljebili hiljade vaših botova, nadate se da preko ‘duboke države’ možete blokirati sve, lažete vaše botove da izdrže još malo, jel slijedi vaš povratak”, naveo je Mijatović i poručio: “Znate kada ćete se vratiti, nikad a možda ni tada”.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.