Olakšan put do kreditnih sredstava privrednicima u KS nakon pandemije i u vremenu inflacije

Privrednici čije je poslovanje ugroženo najprije pandemijom, a sada i inflacijom, na relativno brz i lagan način moći će doći do kreditnih sredstava.

Naveo je ovo ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić, govoreći na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je promovirana nova kreditna linija Kreditnog garantnog fonda, a koje Vlada i Ministarstvo finansija realiziraju u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA).

Na javni poziv javile su se dvije banke, Sparkasse i ProCredit, koje će biti partner Ministarstvu i SERDA-i u u plasmanu sredstava na najbolji način.

“Cilj ove kreditne linije je da prije svega mali i srednji privrednici, obrtnici i poljoprivrednici s područja Kantona Sarajevo lakše obezbijede sredstva kojima bi finansirali svoju tekuću likvidnost, realizirali započete ili investicije koje su planirali u narednom periodu. Želja je da se pomogne tim privrednicima u postcovid periodu, jer su svi tokom pandemije pretrpjeli značajne udare. Također, i zbog inflacije, svi sigurno imaju otežanu likvidnost, te će im nova kreditna linija pomoći u stabiliziranju. Na taj način će moći finansirati i dodatne troškove za započete projekte, koji su sada skuplji usljed povećanja cijena materijala”, naveo je ministar Čičić.

Kako je precizirao, Vlada KS je posredstvom Ministarstva finansija izdvojila 2,5 miliona maraka za kreditnu garanciju, odnosno prvorazredni kolateral koji će privrednici moći koristiti pri apliciranju za ove kredite.

“Bitno je napomenuti da smo izdvojili još 500.000 KM za potpuno subvencioniranje kamatnih stopa, tako da će privrednici koji budu aplicirali dobiti potpuno subvencioniranu kamatu od strane Vlade KS”, naveo je ministar Čičić, podsjetivši da pored ove, postoje još dvije kreditne linije Kreditnog garantnog fonda koje su aktuelne i operativne.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.