Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost u svim školama u BiH

Okrugli sto u Sarajevu: Formulacija „samo jedan jezik“ neizbježno vodi segregaciji

U prostorijama Centra za mlade „Youth House“ na Čengić Vili sinoć je održan okrugli sto „Učenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti u svim školama u BiH“. Na okruglom stolu koji je organizovala Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine učešće su uzeli eminentni lingvisti, književnici, predstavnici roditelja, profesori i nastavnici, parlamentarci, te brojni zainteresovani građani.

Prezentovan je pripremljeni prijedlog dopuna 24 zakona koja tretiraju osnovno i srednje obrazovanje u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Cilj dopuna je da sva djeca zajednički pohađaju predmet na kom će se izučavati i bosanski i hrvatski i srpski jezik i književnost. Uvodne diskusije su dali Segmedina Srna Bajramović, Damir Mašić, Ismail Palić i Hadžem Hajdarević, u diskusiji je između ostalih učestvovao i Enver Kazaz, a moderator je bio Malik Garibija.

Brojne diskusije polučile su smislene i kvalitetne sugestije te pokazale veliku zainteresovanost za ovu temu i odobravanje ovakvog pristupa kako od struke, tako i od roditelja i nastavnika. Izraženi su stavovi kako su nedopustive formulacije da se može ili smije koristiti „samo jedan“ jezik u nastavi, te da takav pristup neizbježno vodi segregaciji kakve u glavnom gradu BiH nije bilo ni u najtežim danima opsade. Pitanje jezika je poistovjećeno s pitanjem slobode i pokušalo se sa ravni jezika i identiteta pitanje prenijeti na ravan jezika i prava.

Istaknuto je da je svim učenicima i nastavnicima u procesu nastave nužno osigurati da koriste jezik koji žele bez ikakvih podjela, te da nastavni predmet treba oblikovati tako da se u školama izučava i bosanski i srpski i hrvatski jezik i njihova specifična relacija u Bosni i Hercegovini. Izražena je nada da je ovo tek uvod u reformu obrazovanja koja će donijeti interkulturalne i interjezičke standarde, te da će se u Sarajevu uspjeti uspostaviti interkulturalni model obrazovanja kao svijetli primjer koji treba slijediti cijela država. Okrugli stolovi su u toku narednog mjeseca najavljeni i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.