Okrugli sto “Položaj Maglajki u društveno – političkom životu općine Maglaj”

Sedmica ravnopravnosti spolova (1.3-8.3.2017.) obilježena je i u Maglaju. U utorak navečer, 7.marta, u sali Općinskog vijeća u Domu kulture „Edhem Mulabdić“, održan je okrugli sto “Maglajke u društveno-političkom životu općine Maglaj”, a pod pokroviteljstvom Foruma lijeve inicijative i Međunarodnog centra Olof Palme. Pozvani su članovi i članice stranaka koalicionog bloka koji na čelu sa SDP Načelnikom, Mirsadom Mahmutagićem, otvara nove puteve Maglaja.

Uvodničarke, Edina Bradarić, predsjednica FOŽ OO SDP BiH Maglaj, Jasminka Šehić, predsjednica FOŽ KO SDP BiH ZDK i Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća OV Maglaj, predstavile su položaj žena u strankama, sadašnju sliku zastupljenosti i položaja žena u javnom životu Maglaja i svoja iskustva u načinu usklađivanja porodičnih, profesionalnih i društvenih obaveza. U daljnjoj diskusiji prisutne i prisutni su razmijenili svoja iskustva iz izbornih kampanja, situacija pri zapošljavanju, komunikacija u različitim životnim situacijama…Gošće iz drugih stranaka, Demokratske fronte i Stranke penzionera, istakle su svoje zadovoljstvo pozivom na saradnju, a naše stranačke kolege su i svojim prisustvom potvrdili lični pozitivan stav o rodnoj ravnopravnosti. Članice maglajskog FOŽ imale su podršku od svojih drugarica i drugova iz FOM, FOS i Komisije za boračka pitanja.

Zaključak okruglog stola: ovo treba biti početak međustranačke „ženske“ saradnje. Formiran je koordinacioni odbor koji će osmisliti plan aktivnosti, a čiji je cilj USPOSTAVLJANJEM VIŠEG NIVOA RODNE RAVNOPRAVNOSTI DOPRINOSITI BOLJEM, LJEPŠEM I OTVORENIJEM MAGLAJU.