Nacrt organizacionog plana i aktivnosti

Okrugli sto o pružanju besplatne pravne pomoći radnicima

Proteklog vikenda je održana je radionica u organizaciji Foruma sindikalnih aktivista SDP BIH, a koji se tiče pružanja besplatne pravne pomoći radnicama i radnicima u Bosni i Hercegovini. Cilj radionice je bio uspostavljanje Mreže pravnika koji će obespravljenim radnicima pružati pravno savjetovanje i informisati ih kako da ostvare svoja prava, te dogovor oko načina realizacije pravne pomoći.

Emina Abrahamsdotter i Igor Šimišić su upoznali prisutne sa nacrtom organizacionog plana i aktivnostima koje slijede u realizovanju ove aktivnosti. Uz raspravu i predložene sugestije dogovorena je metodologija rada i način komunikacije sa radnicima kojima je pravna pomoć potrebna.

Besplatna pravna pomoć će se pružati iz oblasti rada, a cilj je da se takva vrsta pomoći osigura na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine obzirom da radnici u svim dijelovima BiH imaju potrebu za pravnom pomoći, ali imaju i iste ili slične probleme. Uglavnom su to nezakoniti otkazi, neisplaćene plate i doprinosi, rad na crno, loša zaštita na radu, radno vrijeme, prekovremeni rad i slično.

Želimo biti servis i glas obespravljenih, a prije svega radničke klase, i to shvatamo kao svoj osnovni zadatak, političku misiju i svrhu postojanja. Tu smo za radnike i zbog radnika.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu