Denis Bećirović na Pressingu

Okrenimo se budućnosti na bazi izgradnje istine i pravde

Odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, izazvala je novu političku krizu. U Pressingu N1 TV-a ovoj temi govorio je državni parlamentarac SDP BiH Denis Bećirović.

Bećirović je gostujući u Pressingu kazao da se nakon beogradskog sastanka moglo čuti mnogo, kako je naveo, neprimjerenih i prijetećih poruka, koje nisu ni u interesu građana BiH i ni u interesu građana Srbije.

„Argumenti onih koji su izvršili agresiju na BiH 90-tih godina bili su tenkovi, avioni, masovni ratni zločini i genocid. Argumenti države BiH i 2007. i 2017. godine su mir i poziv na utvrđivanje istine, pravde i činjenica. Mi se takve politike nećemo odreći. Kad ste pitali zašto sam rekao da Srbija snosi veliku odgovornost i zašto BiH kreće u ovaj proces revizije presude, moram naglasiti da u Srbiji nakon 2007. nije došlo do očekivane katarze. Ista ta Srbija je u svojoj Skupštini usvojila Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj izbjegava riječ genocid. Legalizirali su četnički pokret 2015. godine koji je u drugom svjetskom rat počinio genocid u Bosni i Hercegovini, ratni zločin nad Hrvatima i zašto ne reći, ratni zločin nad antifašistima Srbima. Ista ta Srbija, na čelu sa Dačićem se hvali da je najveći vanjskopolitički uspjeh Srbije to što su zaustavili Rezoluciju o genocidu, time su pokazali koliko poštuju žrtve. Ne poštuju Odluke Ustavnog suda BiH iako su one obavezujuće. Šta bi se dogodilo da tako susjedi dolazili i prkosili odlukama Ustavnog suda Republike Srbije. Srbija mora da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine i moramo se okrenuti budućnosti na bazi izgradnje istine i pravde”, rekao je državni poslanik Bećirović.

„Mislim da je budućnost i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju da mi idemo na dva kolosijeka. Jedan je, da se istina i pravda utvrđuje tamo gdje im je mjesto, u ovom slučaju to je Međunarodni sud pravde, najviši pravni organ Ujedinjenih nacija. Drugi kolosijek je da svi zajedno radimo na popravljanju odnosa između BiH i Srbije, rješavanju otvorenih pitanja, unapređenju ekonomije i svemu onome što može biti od koristi i jednoj i drugoj državi“, naglasio je Bećirović.

Cijelo gostovanje možete pogledati OVDJE.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.