Denis Bećirović na Pressingu

Okrenimo se budućnosti na bazi izgradnje istine i pravde

Odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, izazvala je novu političku krizu. U Pressingu N1 TV-a ovoj temi govorio je državni parlamentarac SDP BiH Denis Bećirović.

Bećirović je gostujući u Pressingu kazao da se nakon beogradskog sastanka moglo čuti mnogo, kako je naveo, neprimjerenih i prijetećih poruka, koje nisu ni u interesu građana BiH i ni u interesu građana Srbije.

„Argumenti onih koji su izvršili agresiju na BiH 90-tih godina bili su tenkovi, avioni, masovni ratni zločini i genocid. Argumenti države BiH i 2007. i 2017. godine su mir i poziv na utvrđivanje istine, pravde i činjenica. Mi se takve politike nećemo odreći. Kad ste pitali zašto sam rekao da Srbija snosi veliku odgovornost i zašto BiH kreće u ovaj proces revizije presude, moram naglasiti da u Srbiji nakon 2007. nije došlo do očekivane katarze. Ista ta Srbija je u svojoj Skupštini usvojila Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj izbjegava riječ genocid. Legalizirali su četnički pokret 2015. godine koji je u drugom svjetskom rat počinio genocid u Bosni i Hercegovini, ratni zločin nad Hrvatima i zašto ne reći, ratni zločin nad antifašistima Srbima. Ista ta Srbija, na čelu sa Dačićem se hvali da je najveći vanjskopolitički uspjeh Srbije to što su zaustavili Rezoluciju o genocidu, time su pokazali koliko poštuju žrtve. Ne poštuju Odluke Ustavnog suda BiH iako su one obavezujuće. Šta bi se dogodilo da tako susjedi dolazili i prkosili odlukama Ustavnog suda Republike Srbije. Srbija mora da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine i moramo se okrenuti budućnosti na bazi izgradnje istine i pravde”, rekao je državni poslanik Bećirović.

„Mislim da je budućnost i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju da mi idemo na dva kolosijeka. Jedan je, da se istina i pravda utvrđuje tamo gdje im je mjesto, u ovom slučaju to je Međunarodni sud pravde, najviši pravni organ Ujedinjenih nacija. Drugi kolosijek je da svi zajedno radimo na popravljanju odnosa između BiH i Srbije, rješavanju otvorenih pitanja, unapređenju ekonomije i svemu onome što može biti od koristi i jednoj i drugoj državi“, naglasio je Bećirović.

Cijelo gostovanje možete pogledati OVDJE.