Zenica

Okončan dvogodišnji twinning projekat

Učešće ministra Ministarsta unutrašnjih poslova ZDK Rifata Delića u obilježavanju završetka twinning projekta u sjedištu Direkcije za koordinaciju poilicijskih tijela u BiH

Slika

Ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rifat Delić prisustvovao je u srijedu, 22. januara 2014. godine, zvaničnom obilježavanju završetka dvogodišnjeg twinning projekta između Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Državne policijske agencije Holandije (KLPD).

Cilj ovog prijekta, finansiranog iz Instrumenta za predpristupnu pomoć EU (IPA) u iznosu od 1,2 miliona eura, bio je jačanje Direkcije i svih policijskih agencija u BiH u izgradnji kapaciteta u skladu sa standardima i najboljim praksama EU. U tom pravcu realizovano je 66 aktivnosti uz podršku 40 policijskih eksperata iz Holandije, Ruminije, Poljske i Slovenije.

Veoma značajan rezultat ovih aktivnosti, kako je naglasio ministar Delić, jeste uspostava Sistema za elektronsku razmjenu podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija, koji je pokazao da strukturalna podjela može biti prevaziđena ovakvom vrstom saradnje i koordinacije. "Od jula 2013. godine, kada je Sistem uspostavljen, do danas, između policije i tužilaštava na svim nivoima razmijenjeno je više od 32 miliona podataka" rekao je ministar Delić. Istakao je da je ovaj projekt izuzetno važan za dostizanje evropskih standarda i razvoj policijskih tijela s ciljem efikasnijeg suprotstavljanja svim oblicima kriminaliteta.

U Projektu je korišten širok dijapazon iskustava iz različitih zemalja EU, kao i Europola. Njime su značajno ojačani kapaciteti Direkcije u priklupljanju, razmjeni i analizi podataka od važnosti za sigurnosni sitem BiH, u jačanju Sektora međunarodne operativne policijske saradnje i unapređenju kapaciteta Sektora za osiguranje VIP ličnosti i objekata.

Ceremoniji završetka twinning projekta u sjedištu Direkcije u Sarajevu prisustvovali su, između ostalih, i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, ambasador Kraljevine Holandije u našoj zemlji Jurriaan Kraak i rezidentni savjetnik twinning projekta Pim Cappelle.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.