Odugovlačenje sjednice PIC-a može pogoršati stanje u BiH

Nakon što je za 23. august zakazana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) odgođena, pitali smo političare i analitičare u Bosni i Hercegovini zašto se na njeno ponovno zakazivanje čeka toliko dugo te da li bi odugovlačenje moglo još više zategnuti odnose u državi.

Obje strane dijele mišljenje te kažu da je ponašanje međunarodne zajednice u BiH sramotno i da nas ne treba tek sada čuditi ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer on već odavno opstruira rad države.

Na sastanku ambasadora Upravnog odbora PIC-a je trebalo biti razgovarano o referendumu o Danu RS-a te donesena odluka o ovom pitanju, a prema riječima zastupnika u Parlamentu Federacije BiH Damira Mašića, ambasadori koji se ovdje predstavljaju kao zagovornici mira su najveća poslijeratna sramota u našoj zemlji.

“Vjerujem da su duboko svjesni ozbiljnosti situacije, ali i dalje odugovlače jednu bitnu stvar i diplomatski se igraju sa životima i sudbinama građana, što je opet sramotno. Jedine ozbiljne napore ulaže američka administracija unutar Vijeća za implementaciju mira i možda Turska, a ostalo je razočaravajuće. Oni svojim djelovanjem i nečinjenjem konkretnih stvari moraju biti svjesni da postaju saučesnici svega onoga što Milorad Dodik i destruktivci koji žele uništiti ovu zemlju rade. Praktično svojim nedjelima zapravo uzimaju direktnu ulogu u toj igri svih destruktivaca u BiH koje trenutno predvodi predsjednik RS-a. Ovakvo stanje i odugovlačenje sjednice PIC-a može samo još više pogoršati stanje u BiH”, ističe Mašić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.