Odugovlačenje sjednice PIC-a može pogoršati stanje u BiH

Nakon što je za 23. august zakazana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) odgođena, pitali smo političare i analitičare u Bosni i Hercegovini zašto se na njeno ponovno zakazivanje čeka toliko dugo te da li bi odugovlačenje moglo još više zategnuti odnose u državi.

Obje strane dijele mišljenje te kažu da je ponašanje međunarodne zajednice u BiH sramotno i da nas ne treba tek sada čuditi ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer on već odavno opstruira rad države.

Na sastanku ambasadora Upravnog odbora PIC-a je trebalo biti razgovarano o referendumu o Danu RS-a te donesena odluka o ovom pitanju, a prema riječima zastupnika u Parlamentu Federacije BiH Damira Mašića, ambasadori koji se ovdje predstavljaju kao zagovornici mira su najveća poslijeratna sramota u našoj zemlji.

“Vjerujem da su duboko svjesni ozbiljnosti situacije, ali i dalje odugovlače jednu bitnu stvar i diplomatski se igraju sa životima i sudbinama građana, što je opet sramotno. Jedine ozbiljne napore ulaže američka administracija unutar Vijeća za implementaciju mira i možda Turska, a ostalo je razočaravajuće. Oni svojim djelovanjem i nečinjenjem konkretnih stvari moraju biti svjesni da postaju saučesnici svega onoga što Milorad Dodik i destruktivci koji žele uništiti ovu zemlju rade. Praktično svojim nedjelima zapravo uzimaju direktnu ulogu u toj igri svih destruktivaca u BiH koje trenutno predvodi predsjednik RS-a. Ovakvo stanje i odugovlačenje sjednice PIC-a može samo još više pogoršati stanje u BiH”, ističe Mašić.