Minhen i Štutgart

Održane tribine na temu dijaspora i izbori u BiH

Gosti na tribini bili Enes Suljkanović, potpredsjednik RS, kandidat za predsjednika-potpredsjednika RS, Mirsad Đapo, potpredsjednik Vijeća naroda RS, nosilac liste SDP iz RS za Parlamentarnu skupštinu BiH i Amir Zahirović, predsjednik Kluba SDP i SDA u Narodnoj skupštini RS, nosilac liste SDP-a za Narodnu skupštinu RS

Slika

Povodom predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini koji će se održati 12. oktobra 2014. godine, u Minhenu i Štutgartu su, u nedjelju i ponedjeljak, 14. i 15. septembra održane tribine, na temu: Dijaspora i izbori u BiH kojima su osim predstavnika dijaspore BiH u Njemačkoj prisustvovali, i: Enes Suljkanović, potpredsjednik RS, kandidat za predsjednika-potpredsjednika RS, Mirsad Đapo, potpredsjednik Vijeća naroda RS, nosilac liste SDP iz RS za Parlamentarnu skupštinu BiH i Amir Zahirović, predsjednik Kluba SDP i SDA u Narodnoj skupštini RS, nosilac liste SDP-a za Narodnu skupštinu RS.

Većina predstavnika bh. asocijacija u Njemačkoj govorila je o ogromnom neiskorištenom potencijalu bh. dijaspore za Bosnu i Hercegovinu i maćehinskom odnosu vlasti i vladajućih struktura u BiH prema ovom dijelu svoga stanovništva, ističući da i pored činjenice da izvan granica BiH živi više od dva miliona njenih građana, od kojih je njih više od 228.000 samo u SR njemačkoj – BiH još nema ministarstvo za dijasporu, građani BiH u dijaspori učestvuju na izborima u BiH po najkomplikovanijem sistemu na svijetu, propuste CIK-e BiH koji su veliki i destimulišući za građana BiH u dijaspori i prilikom registracije građana za izbore u oktobru, nedovoljnu ili nikakvu saradnju i aktivnost Ambasade i Konzulata sa dijasporom, pitajući kada će se stvari u BiH promijeniti na bolje i kuda to vođe vladajućih političkih partija u BiH vode našu domovinu.

Obraćajući se prisutnima gosti iz domovine su iznijeli svoja mišljenja o situaciji u domovini, izrazili razumijevanje za nezadovoljstvo bh. dijaspore odnosom vlasti prema njima, obećavši da će se, ukoliko uđu u vlast na narednim izborima zalagati za ispunjenje zahtjeva dijaspore BiH i bolji odnos države BiH prema građanima koji žive izvan njenih granica.

Organizatori tribina u Štutgartu i Minhenu bili su Klub Bosne i Hercegovine u Štutgartu i Savez RVI u dijaspori sa sjedištem u Minhenu-Unterhachingu koji su na istu temu planirali do 10. oktobra održati još nekoliko tribina na kojima će gosti biti predstavnici različitih političkih partija iz BiH kandidati na predstojećim izborima, a koji su odgovorili na njihov javni poziv da dođu među građane, predstave svoj program i odgovore na spomenuta pitanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.