Iz Stoca pozdrav SMRT FAŠIZMU!

Održana škola antifašizma u Stocu

Ovaj vikend, 24 i 24. mart 2018. godine, zajedničkim snagama Škole antifašizma UABNOR Novo Sarajevo, FOM SDP BiH Stolac, UM „Treća smjena“ Stolac i FOŽ SDP BiH HNK u Stocu je uspješno održana Škola antifašizma. Preko trideset mladih učesnika iz Sarajeva, Stoca i Mostara uspjeli su osnažiti svoja uvjerenja, obogatiti svoje znanje i razviti sposobnosti kako bi nastavili gajiti antifašizam među svojim vršnjacima. Predavači Škole antifašizma su bili Sanja Toplan, Almeida Begić, Amel Fejzić, Vesna Saradžić, Alma Pelo, Alma Čerkez, Ifeta Češir-Škoro, a svi učesnici škole su učestvovali u diskusijama, zadacima i razmjeni mišljenja. Pored predavača učesnici škole su imali priliku poslušati lično svjedočenje gospodina Đulića, predsjednika Udruženja logoraša Stolac, ispred ulaza u zgradu bivšeg koncentracionog logora i mučilišta „Koštana bolnica“.

Svi zajedno, učesnici Škole antifašizma, položili su cvijeće na ulaz u zgradu „Koštane bolnice“, i odali počast sa odlukom da se „Koštana bolnica“ neće zaboraviti. Također je položeno cvijeće i na spomenik palim borcima NOR-a u centru Stoca kako bi naglasili važnost sjećanja na one koji su svoje živote dali boreći se protiv fašizma.
Predstavnici Škole antifašizma UABNOR Novo Sarajevo su uručili Deklaracije i antifašističkom djelovanju Milovanu Ruparu, predsjedniku UABNOR Stolac, Muameru Tucakoviću, predstavniku UM „Treća smjena“, i Timuru Haračiću, predsjedniku FOM SDP BiH Stolac.

Dio aktivnosti ovog vikenda u Stocu je bio i SKOK (Socijaldemokratski otvoreni kurs) na kojem je učestvovao veliki broj mladih socijaldemokrata iz Stoca. SKOK su održali Lana Prlić, Nedžad Merdan i Arman Zalihić.

Po završetku Škole antifašizma učesnici su, zajedno sa rukovodstvom SDP BiH Stolac, položilio cvijeće i odali počast na spomeniku u selu Orašlje. Taj spomenik je vrlo važan za sve antifašiste, i treba da postane centralno mjesto okupljanja, jer obilježava dva zločina, ponovljeno fašističko orgijanje, u razmaku od 50 godina i jedan dan. Prvi zločin su počinili fašisti i nacisti 12. jula 1943. godine, a drugi zločin, na istom mjestu, su počinili fašisti 50 godina i jedan dan poslije, 13. jula 1993. godine. Moramo raditi, graditi i boriti se kao antifašisti kako se ne bi desio i zločin 14. jula.

Iz Stoca veliki pozdrav SMRT FAŠIZMU!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.