OO SDP Brčko

Održana panel diskusija o javno – privatnom partnerstvu

U ponedjeljak, 20. avgusta 2018. godine, u Hotelu Jelena je održana panel diskusija o javno-privatnom partnerstvu na temu: Kako do bolje politike? Panel diskusiju je organizovao brčanski SDP i Nacionalni demokratski institut iz Sarajeva, koji je nosilac projekta, a podržali su je BDP, DF i Naša stranka, saopćili su organizatori.

Panelisti su bili Mladen Popović iz Nacionalnog demokratskog instituta, Nedim Hogić, šef Odjela za razvoj i analizu javnih politika Naša stranke, i Suad Burić, predsjednik SDP-a u Brčkom, poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Javno-privatno partnerstvo se smatra značajnim za promociju ekonomskog modela budućnosti. Istraživanja iz 2017. godine su pokazala da je u svijetu postojalo 738 projekata javno-privatnog partnerstva. Neki od aktuelnih problema koje BiH danas ima, ali i Brčko distrikt BiH, su u državama okruženja riješeni upravo realizacijom JPP projekta.

“Međutim, ono što je na žalost karakteristično za BiH jeste postojanje značajnog rizika da se u okviru naših institucionalnih društvenih devijacija pojave zloupotrebe koje često viđamo kako u okviru javnog, tako i u okviru privatnog sektora, te je izuzetno važno definisati normativni okvir u cilju podrške efikasnim i transparentnim procesima”, navodi se u saopćenju.

Mladen Popović je tokom panela rekao da je u RS donešen prvi Zakon o JPP, dok u F BiH postoji 10 zakona o JPP, gdje svaki ima svoje odredbe i svaki je drugačiji. NDI je pokušavao razgovarati sa građanima i utvrditi koji je to najveći problem u BiH sa kojima se oni susreću, i svi su odgovorili isto, da su to kriminal i korupcija i da bi se to moglo riješiti onda kada bi se prestalo smatrati “normalnim”. Mladen je naveo par primjera kako JPP funkcioniše u stranim državama i na koji način bi moglo funkcionisati i u BiH.

Nedim Hogić je objasnio da je ideja suštinski mobilisati privatnika za ostvarivanje javnog interesa, gdje dajemo optimizam investitorima da svoju dobit koju ostvaruju na kraju godine troše i ulažu u dalji razvoj, gdje će u saradnji sa državom raditi i u svoju ali i u korist građana.

Suad Burić je napomenuo da je u Brčkom Zakon o JPP uveden još 2010. godine ali da on još od 2012. godine nije ostvario niti jedan projekat. Objasnio je učesnicima da postoji komisija koja treba da prati realizaciju ugovora i koja je dužna da se sastaje svaka 3 mjeseca a ona se još nikada nije sastala. U Skupštinu nikada nije došla niti jedna ideja koja bi mogla biti ostvarana kroz Zakon o JPP. Brčko distrikt ima najveću stopu korupcije, navodi Burić i to je najveći problem sa kojima se susreću svi građani posebno oni koji bi imali ideju koju bi možda i iznijeli pred Skupštinu, ali se boje to uraditi.

Svjetska iskustva pokazuju da je nebrojeno oblasti u kojima se JPP može koristiti kao model, i ako uzmemo u obzir da su to potencijalno finansijski vrijedni projekti, na dosadašnjim skupovima i konsultacijama na kojima je tema razgovora upravo bio JPP raspravljalo se o novom zakonskom rješenju koji bi BiH uveo u red modernih i naprednih država, stoji na kraju saopćenja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.