Asocijacija za regionalnu saradnju

Održana konferencija na temu:”Evropska unija kao garant stabilnosti regiona?”

Asocijacija za regionalnu saradnju je 14.01.2017. godine u Beogradu organizovala konferenciju na temu: “Evropska unija kao garant stabilnosti regiona?”, na kojoj su učestvovali predstavnici političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Ispred Socijaldemokratske partije BiH govorio predsjednik Foruma mladih SDP  BIH  HNK Ismet Lulić.

Ismet Lulić je okarakterisao odlazak mladih ljudi kako iz BiH tako i iz zemalja regiona kao jedan od najvećih problema. Nacionalistička retorika koje smo svakodnevno svjedoci nije nešto što će zadržati mlade ljude u našim državama. Obrazovni sistem u BiH tj. postojanje škola „ Dvije škole pod jednim krovom „ jeste velika sramota za zemlju koja pretenduje da bude članica EU. Takav sistem, od djece prave potencijalne mlade nacionaliste i buduće zagovornike ideja koje nisu primjerene 21. stoljeću.

Dodao je još kako od komšija i susjeda, koji su ujedno i potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje da poštuju Ustavni sud BiH, jer na takav način poštuju i uvažavaju BiH, kao potpisnici Dejtonskog sporazuma na to su se i obavezali.

Na sve češće nacionalističke i fašističke ispade od političkih elita u regionu, ne smijemo da šutimo i da djelimo fašizam na „ naš i njihov „ fašizam je fašizam i on ne smije biti prihvatljiv ni u kojem obliku, dodao je Ismet Lulić.

Ulaskom svih zemalja bivše nam države u EU će definitivno relaksirati odnose, međutim najveća podrška na tom putu moramo biti mi, jedni drugima. Moramo sve više potencirati stvari koje nas ujedinjuju, i koje su korisne za cjelo društvo. A nacionalističku retoriku odbaciti, jer mi mladi moramo biti ta najveća snaga koja će nas sve povesti u sretniju i prosperitetniju budućnost zaključio je Lulić.

Pored predstavnika SDP BIH na konferenciji su još učestvovali , Nikica Vidović ispred Hrvatske demokratske zajednice BiH, Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu politiku, Ivan Despotović iz Liberalno-demokratske partije, i Lazar Pavlović predstavnik Samostalnog DSS-a.

Panelisti su se složili da su sve države okrenute eurointegracijama uz određene nesuglasice oko načina pristupa kao i pristupanju NATO paktu. Isto, složili su se kako krajnji cilj možda ne treba biti ulazak u Evropsku Uniju,koliko prihvatanje vrijednosti i zakonskih okvira koje države članice njeguju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.