Održana Izborna konvencija Foruma žena SDP ZDK

U  Zenici je održana Izborna Konvencija  Foruma žena SDP BiH ZDK u čijem radu su  učestvovale delegatkinje FOŽ iz 10 općinskih/gradskih organizacija SDP BiH ZDK. Svojim prisustvom  i  obraćanjem  Konvenciju su uveličali i prisutni gosti: predsjednik KO SDP BiH ZDK Mirsad Mahmutagić, dugogodišnje  članice i istaknute aktivistice SDP BiH,  nositeljice izvršne i zakonodavne vlasti  u PBiH, FBiH i ZDK, Nermina Zaimović Uzunović, Ermina Salkičević Dizdarević, Jasmina Zubić, Draženka Subašić, Rabija Haračić, Jasminka Begić, te članice  Udruženja antifašista i boraca  Grada Zenice,  Fatima Kasumović i Sadžida Begagić.

U demokratskoj, drugarskoj i svečanoj  atmosferi, delegatkinje su birale  rukovodstvo  koje će u narednom četverogodišnjem mandatu  voditi Forum žena  SDP BiH ZDK. Za predsjednicu  KO FOŽ SDP BiH ZDK izabana je  VILDANA  DŽINIĆ  iz Žepča,  potpredsjednice MAJA BAJRAMOVIĆ iz Zavidovića, ANKA SAVIĆ   iz Zenice i MEDINA HOPIĆ   iz Doboj Juga, dok je za koordinatoricu ponovo izabrana  NADEŽDA FILIPOVIĆ  iz Zenice.

Jednoglasno je usvojen  Program rada za   2024. godinu kojim su planirane aktivnosti KO FOŽ SDP za  naredni period sa posebnim akcentom na Lokalne izbore 2024.godine: učešće žena u procesu predlaganja i kreiranja kandidatskih  lista, izrada lokalnih politika,promocija kandidatkinja, učešće  žena u radu biračkih odbora i posmatrača, nastavak saradnje sa NVO u svim općinama/gradovima i dr…

Konvencija je jednoglasno, a zbog  povećanog broja nasilja nad ženama koje u zadnje vrijeme često rezultira ubistvom žena, usvojila  sljedeće ZAKLJUČKE:

  • najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja nad ženama,
  • svaki oblik nasilja mora se tretirati kao krivično djelo,
  • od zastupnika SDP BiH u oba Doma PFBiH  tražimo da insistiraju i apeluju na Ministarstvo pravde F BiH da pod hitno u parlamentarnu proceduru dostavi  Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Prijedlog izmjena krivičnog zakona čime bi se došlo do adekvatnijg zakonskog okvira zaštite žrtve nasilja, a počinicoma pooštrile kaznene mjere.
  • Samo kažnjavanjem počionica nasilja isto se može smanjiti, a pooštrenim zatvorskim kaznama svesti na minimum i zaustaviti.
  • Nasilje nad ženama mora
  • Žena nije rođena da bude žrtva !

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.