Želimo se pridružiti Evropskoj uniji kao snažan faktor, a ne kao jeftina radna snaga

Održana 7.sjednica Predsjedništva Foruma mladih SDP BiH

U subotu je u Sarajevu održana 7. sjednica Predsjedništva Foruma mladih SDP BiH na kojoj su se analizirali rezultati lokalnih izbora. Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je od mladih kandidata izabrano 10% odnosno 30% od ukupnog broja izabranih vijećnika SDP BiH.

Iznesene su ativnosti iz perioda juni-oktobar 2016.godine, te aktivnosti koje slijede u narednom periodu, od kojih se izdvajaju dvije nove javne politike koje su u fazi izrade, kao i dio projekta koji je započeo u novembru ove godine, a radi se o „Klubu mladih vijećnika i vijećnica“, te koji će se  kontinuirano odvijati u skladu sa finansijama. Svako novo znanje i vještine koje će novoizabrani vijećnici steći u narednom periodu odrazit će se na rad u lokalnim vijećima, kao i na rezultat SDP BiH u narednom periodu.

Na osnovu zaključka sa 6. sjednice Foruma mladih, ostaje obaveza rukovodstva da u što kraćem roku posjeti organizacije Foruma mladih u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu kako bi pripomogli u rješavanju problema, povećanju efikasnosti rada i aktivnosti Foruma u navedenim kantonima. Kao problem je iznesena situacija Foruma mladih u entitetu Republike Srpske, na što se mora posebno obratiti pažnja i usmjeriti energija za jačanje Foruma u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Neizostavna je posjeta Foruma mladih SDP BiH Brčko distrikt BiH koja je u posljednjem periodu bila jedna od najaktivnijih.

Takođe, zaključeno je da će se predložiti da Glavni odbor donese zaključak kojim će obavezati rukovodstva SDP BiH na svim nivoima organizovanja, da u narednom periodu izvrše formiranja Foruma mladih i interesnih oblika, na svim nivoima organizovanja gdje to već nije učinjeno.

Obzirom da se bliži kraj godine kantonalne/regijonalne, te općinske/gradske organizacije imaju obavezu da pripreme izvještaj o radu za 2016. godinu i dostave predsjedništvu Foruma mladih SDP BiH.

Forum mladih se obavezao da će u narednom periodu ići u pravcu realizacije postojećih javnih politika, te da će posebne napore dati kako bi javna politika „Radno iskustvo svima“ bila implementirana na prostoru Bosne i Hercegovine.

Mladi su jasno opredjeljeni za Evropski put Bosne i Hercegovine, te poručujemo vladajućim strukturama da se želimo pridružiti Evropskoj uniji kao snažan faktor, a ne kao jeftina radna snaga, te ukazujemo na propuste u prethodnom periodu koji se rade, od prodaje državne imovine, podizanja novih kredita i stvaranje novih zaduženja, donošenja Zakona o radu koji ostavlja mogućnost manipulacije. Dajte nam evropske standarde, pa tek onda donosite evropske zakone.